Eljegyzési- és karikagyűrű: melyik is melyik?

Mi is a különbség a jegygyűrű, eljegyzési gyűrű, kísérőgyűrű között, avagy melyik is melyik?

Gondolom, minden menyasszony és leendő menyasszony álmából ébresztve is kívülről fújja, hogy melyik gyűrű melyik, és persze hogy melyik milyen jelentéssel bír, de azért így karácsony előtt egy kis ismétlés sosem árt.

the_tiffany_setting_and_blue_box_jpg_1536x0_q75_crop-scale_subsampling-2_upscale-false.jpg

Eljegyzési gyűrű:

Párunk fél térdre ereszkedik, nagy-nagy zavarban előhúz egy kis dobozt és felteszi a Nagy Kérdést. Igenlő válaszunkra felhúzza BAL kezünk GYŰRŰS ujjára az Eljegyzési Gyűrűt.

Tudjátok, a filmekben ez az az –általában egyköves- gyémántgyűrű, amely drága pasiknak mintegy háromhavi jövedelmébe kell, hogy kerüljön –legalábbis az amerikai szokás szerint.

Kísérőgyűrű:

Leánykori nevén eljegyzési gyűrű. Igen, a kettő egy és ugyanaz. Lánykéréskor, ha igent mondunk, párunk az ujjunkra húzza az eljegyzési gyűrűt, amelyet bal kezünkön viselünk az esküvőnk napjáig. Miután bekötötték a fejünket, a kísérőgyűrű maradhat a bal kézen, vagy a viselhetjük a jobb kéz gyűrűs ujján a jegygyűrűvel együtt, így „kísérve” azt. Ebben az esetben a kísérő gyűrű felül van, így védi a karikagyűrűt.

Magyarországon elterjedtebb az a szokás, miszerint bal kéz=kísérőgyűrű, jobb kéz=jegygyűrű, de például Amerikában és angolszász országokban szinte kizárólag egy kézen, a bal kéz gyűrűs ujján viselik egymás fölött a két gyűrűt.

Az eljegyzési gyűrű napjainkban a házasodási szándék komolyságát fejezi ki, régen viszont annyi volt a célja, hogy a szokás szerint a férfi eljegyzéskor jegyajándékot adott a nőnek, például nagy értékű gyűrű formájában.

Mostanában a legáltalánosabb eljegyzési gyűrű a fehérarany, és egyköves gyűrű, általában gyémánttal ékesítve, de igazából mindenféle méret, kő, forma, szín megtalálható már a palettán. 

Amellett, hogy nagy értéket képvisel, a gyűrűnek tartósnak kell lennie, hiszen ideális esetben egy egész életen át viseljük majd.

Karikagyűrű = jegygyűrű:

A pár mindkét tagja ugyanolyan, vagy nagyjából egyforma gyűrűt választ és a házasságban, a jobb kéz gyűrűs ujján mindketten viselik azt.

Léteznek babonák, hiedelmek, mint például: kötelező a karika forma, a házasság végtelenségét szimbolizálva, és ezt nem szabad megtörni sem drágakövekkel, sem egyéb díszítéssel, mivel az ilyen „akadályok” a házasságba problémákat, veszekedést hoznak.

Természetesen ennek nem sok valóságalapja van, viseljen mindenki olyan gyűrűt, amelyik tetszik, legyen akár dísztelen akár köves, akár csak egy automatából szerzett nyalókagyűrű , a lényeg a szerelem és a boldogság…

tiffany.jpg

 
Képek köszönettel a Pinterestről

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr6013360303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása