Lehet egy nő egyszerre szép és okos is?

"Bocs, de rohadt unalmas, hogy csak szép vagy! Nem vagy több az Instagram fotódnál!" – Mostanában rengeteg ilyen ítélkező cikkbe és megjegyzésbe futok bele a neten gyanútlanul szörfözgetve, de hallottam már hasonló lekicsinylő véleményeket jó párszor személyesen is…

Ma már nemcsak a munkahelyi szünetben a kávé mellett lehet kibeszélni a csinos új kolléganőt, hanem virtuálisan, arctalanul lehet önteni a véleményünket mindenkiről anélkül, hogy bármit tudnánk arról az emberről, főleg persze lányokról, akikről két perc alatt mondunk ítéletet.

kep3_21.jpg

 

Anett gyönyörű. A tipikus szőke cicababa, 90-60-90, mint egy életre kelt Barbie baba. Szőke hosszú haj, jeges kék szemek, géllakkozott piros köröm, full smink, divatos ruhák –ennyit látunk első pillantásra. Ami viszont nem látszik, hiszen „nincs ráírva”, hogy három diplomája és két nyelvvizsgája van, menedzseri állása mellett pedig idén elkezdett egy harmadik idegen nyelvet tanulni. Az egyik legjobb szívű, legőszintébb és legigazibb barát, akit ismerek. Vicces, gondoskodó, szorgalmas, önzetlen ember. Mégis ha ránéznek, tízből kilenc ember, nő, pasi azonnal ítélkezik: szőke, vékony, trendi csajszi, tuti csak a pénzre megy!

Anett csoporttársa, Lili az ELTE mellett párhuzamosan végzett el még egy egyetemet, persze mindezt munka mellett. Otthon pedig vacsorát készít a barátjának, akivel évek óta szerelemben élnek. Másik csoporttársnője, Dóri, ez már csak természetes, szintén két egyetemet végzett egyszerre. Mindketten szintén „miniszoknya-magassarkú-műköröm egyenlő cicababa” típusok. Naná, hogy ők is mindig megkapják a „hajtós” jelzőt, hogy finom legyek.

Vagy Kriszta, aki ugyanúgy modell kinézetű, plusz két gyereket nevel, sikeres marketinges egy cégnél, mellette egy saját vállalkozást vezet egymaga és hétvégente 42 km-es maratonokat fut versenyeken…

Sorolhatnám a példákat, de attól tartok, hiába, hiszen ezekre a lányokra pillantva kész is az ítélet: szép, tehát kizárt, hogy okos, kedves és jó fej is legyen?

kep2_28.jpg

Igen, megtalálhatod őket a hétvégi tipikus bulihelyeken, hiszen fiatalok, miért ne járhatnának szórakozni?

És igen, lehet, hogy nem fognak szóbaállni minden pasival, aki valamilyen „kőkóla-szintű” dumával próbálja felszedni őket (hiszen nekik ugye mindegy, szépek, ezért elég, ha a slusszkulcs jól látható), de könyörgöm miért lenne kötelező beszélgetni mindenkivel?

Kedves pasik, gondolkodjatok el azon, hogy ha elhajt egy ilyen lány, akkor még az is lehet, hogy ti nem tetszettetek neki? Nem az autótok, nem az órátok, hanem Ti, mert lenézitek, mert bunkón szólítjátok meg őket, nem adjátok meg azt az alapvető tiszteletet, amit mindenki megérdemel?

És kedves csajok, ma, amikor a  feminizmus és a #metoo virágkorát éljük, szegény pasik már nem mernek meghívni egy kávéra, de még egy pohár csapvízre sem, nehogy felháborodva kikérjük magunknak, akkor mégis mi magunk miért ítélkezünk?? Hol van ilyenkor a női összetartás?

Hiába van több diplomád, jó állásod és tartod el magad 18 éves korod óta, ha szép vagy, akkor kettő darab agysejtednél több nem lehet?

Szépen kérem, lépjünk át a XXI. századba és próbáljunk megismerni minden embert, aki az utunkba kerül, legalább egy kicsit, mielőtt véleményt alkotunk!

Még az is lehet, hogy kellemesen csalódunk majd és szerzünk egy új barátot…

kep1_29.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr4815021650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóninéni 2019.08.25. 09:57:06

Ezt a posztot az utolsó előtti mondat foglalta össze frappánsan. A többi fölösleges, a fenti mondat közhelyes. Bocs.

Alternatív 2019.08.25. 10:19:34

Hülyeség. Vannak jobban sikerült emberek, és rosszabbul sikerült emberek.
Én még egyetlen okos, de csúnya nőt sem láttam, az okos nők mindig szépek is.

Persze, a csúnya és buta nők megpróbálnak átverni - például iszonyatos szorgalommal próbálnak kicsit okosabbnak látszani, vagy eszement pénzeket költenek arra, hogy kicsit jobban nézzenek ki. De ezeket az ember kis rutinnal száz méterről kiszúrja.

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 10:39:28

@Tóninéni: Én bocs:))) Viszont respect neked, hogy végigolvastad!

cavalry 2019.08.25. 11:13:17

Az én lányom is ilyen, csak mindezt külföldön adja elő, és kb. tízszer többet keres (most még - de ez az arány ugrásszerűen emelkedni fog mert a perspektívája óriási) a hazai társainál. A többi stimmel. :) . Nem lenne egyszerű a helyzete, ha itthon keresne párt, mert a teremtés koronája elveszti az összes maradék önbizalmát is két perc alatt.

dunántúli gyerek 2019.08.25. 11:16:45

Aki szerint a jo allas a siker, az eleve vmi kolosszalis luzer lehet.

2019.08.25. 11:25:06

Nem szeretném letörni a lelkesedést, de hadd kérdezzem meg a poszt íróját:

Ez a gyönyörűség hol található. és az ELTE hol és melyik szakán tanul, ugyanis én ott dolgozom (és nem! nem mint takarító), és eddig még nem találkoztam vele. Természetesen szó sincs arról, hogy megkérdőjelezném a poszt hitelességét mielőtt, csak kíváncsi vagyok rá.

szepipiktor 2019.08.25. 11:31:14

Érdekes írás, számtalan furcsasággal.
Most ugye nem az okosság, a tanultság a legfontosabb, hanem hogy SZÉP! És ehhez párosítunk további pozitív tulajdonságokat, hogy kivédjük az előítéleteket.
Szerintem ez önmagában az előítélet igazolása, hiszen mi is az alap? Online ócska oldalak tartalma, majd azokon a noname kritikák...
Ne feledjük, akik az online térben élnek,azt tartják a fontosnak, hát nem igazán okosak!
Ráadásul a szépség relatív, míg a tudás objektív, a sorrendet kellene megfordítani.
Az okos nők lázadjanak, hogy ők szépek is!
De a szépeknek lázadni, hogy okosak is, miközben a szépség a női húspiac, a szépségipar, a bulvármédia eszköze csupán, na az elég ciki.
Jómagam számtalan nagyon okos nővel dolgozhattam már a 70-es és a 80-as években is, de hogy egyben szépek is voltak, pontosabban az én ízlésem szerint szépek voltak, csak másodlagos szempont volt.
Ha már a végigolvasás... A #metoo és a többi aktivista alapú szörnyűség felvetése is érdekes, hiszen szó sincs arról, hogy beismerné a szerző, ami most van, az az eredménye a káros globalizációs baromságnak. (hiszen most is mint szép nő oldaláról említi meg, miközben nők százezrei szenvednek a munkahelyeiken, de az ő sorsuk nem számít a mozgalmaknak, mert nem szépek... Nem kellene már a normális, valódi nőknek is összefogniuk, hogy a beteges szekták erőszakos tevékenysége rossz irányba viszi a dolgokat? Hogy nem a férfigyűlölet, a felsőbbrendűség állítása a jó út, hanem az evolúciós alap,hiszen a nő és a férfi kiegészítik egymást. Hogy nem a szépség az etalon a nők megítélésénél, hanem az érték, a belső, az intelligencia, a tisztesség. Melyek nem köthetők a szépséghez.
(Hogy az egészséges férfiaknak ezek számítanak és a külső csak a bónusz...)
De hol is harcol a szekta? Az interneten! Honnan építette fel a szerző a véleményét? Hát az ostoba internetes közösségi oldalakból.
És ez mindent megmagyaráz!

szepipiktor 2019.08.25. 11:39:17

@Látens Inszinuáció:
Ne keresd!
A szép nők a média és kommunikáció szakon hemzsegnek és nem a mérnök, biológusképzésnél.
A szép nő élettere a média, a sajtó, az internet és még a multivilág. Karrier, pénz, villogás.
A szépség ott kell, hiszen azokon a területeken nem okosnak kell lenni.
.
De megkövetem a real területen tanuló nőket, mert ők az igazán szépek, mert az ő szépségük a sajátjuk és nem eszközként gyártott külsőség.

Behaton 2019.08.25. 11:48:49

"...hogy bármit tudnánk arról az emberről, főleg persze lányokról, akikről két perc alatt mondunk ítéletet."

Anett, Kriszta és Dóri Instagram oldala önnön szépségükről, drága, divatos ruháikról és kiegészítőikről, különleges, egzotikus helyeken töltött nyaralásukról szólnak. Semmiben sem különbözik a hasonló szépségű, OKJ-s műkörmös tanfolyamot abszolvált nők oldalaitól. Valószínűleg ugyanolyan okból is készültek. Így ugyanolyan megítélés alá is esnek. Ezeken az Insta oldalakon Anett, Kriszta és Dóri meg sem próbálta "bemutatni" hogy tanultak, műveltek és okosak is egyben.

gabcigirl 2019.08.25. 12:05:12

Érdekes poszt ez. Van is benne realitás. Ugyanakkor az ennyi helyen "menezervagyoook" csajszikák se mind objektív, tudásalapú módon jutottak pozíciókba.

Sőt!

Valamelyiket csak bedugták oda. Vagy eleve a szépsége miatt van túlértékelve. Vannak szintén több diplomás, szellemi munkát végző, a többség által kifejezetten csinosnak mondott nők. De lehet hogy azért nem ment a pénzügyi előrelépés a ranglétrán, mert nem feküdtek le a főnökkel, szemben Cilivel/Mancival, stb...

Aki ezt cinizmusnak mondják, nem ismerik a realitásokat...

gabcigirl 2019.08.25. 12:09:05

@szepipiktor:

Nem osztom a "médiához nem kell ész" jellegű megállapításokat. Előítéletes az egész médiavilágot egy kalap alá venni.

Teljesen más megítélés alá esik egy értelmes témákon dolgozó online újságíró, mint egy Insta-fotó meg like-szám alapján termékmegjelenítést "kiérdemlő" Gizike...

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 12:47:15

@Behaton: Mindhármuknak privàt az Insta-profilja... Ennyit az előítéletekről.

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 12:48:56

@gabcigirl: hát azért x db diploma, nyelvvizsga begyűjtése azért több a nagy nullánál, és akkor a releváns (!) szakmai tapasztalatokat még bem is említettem...

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 12:51:32

@szepipiktor: a #metoo-val kapcsolatban teljesen igazad van, a szép-okos & okos-szép témáról pedig: én most erről írtam, hogy először a külső alapján ítélünk, de szívesen írok majd a te felvetésed alapján is egy cikkecskét;)

Behaton 2019.08.25. 12:58:50

@MomLovesDiamonds:

"Mindhármuknak privàt az Insta-profilja"

Akkor kötve hiszem, hogy a felvezetésben idézett mondatot kapnának napjában tucatszám.

"Bocs, de rohadt unalmas, hogy csak szép vagy! Nem vagy több az Instagram fotódnál!"

Vagyis nem velük kellett volna "igaznak vélt állításodat" bizonygatnod.

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 13:04:42

@Behaton: majd figyelmesen átolvasom még 1x, de nem direkt párhuzamot akartam vonni a kezdő megjegyzések és a cikk többi része között, csak példákat említeni. De köszi az észrevételt.

Szalay Miklós 2019.08.25. 13:05:27

Egy összfoglaló a testi szépségről, annak hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml#p2

Ez meg arról, hogy hányféleképpen lehet okos vagy buta valaki, ki a zseni, a tehetség és a bölcs:

egyvilag.hu/temakep/038.shtml

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 13:24:34

@cavalry: üzenem a lányodnak, hogy ne hagyja magát;) amúgy meg nagy pacsi és respect neki!

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 13:26:34

@szepipiktor: az egyik legszebb lány, akit vaaha láttam, mikrobiológus... a BMEn is hemzsegnek a jó csajok, a cikkben szereplők pedig ELTE-sek (nem bölcsész, vagy ilyesmi;))

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 13:28:25

@Szalay Miklós: de jó! Nem volt időm, csak beleolvasni, de mindkettőt végig fogom olvasni, nagyon érdekesek!! Köszi, hogy elküldted!

cavalry 2019.08.25. 13:52:36

@MomLovesDiamonds: Azért tartozik a dologhoz pár érdekesség ami árnyalja ezt a témát. Az "okos" minősítés eléggé tág fogalom. Van aki képes megtanulni bármit és vissza is adja a megtanult tartalmat. Ezt túl sokra nem értékelném. A következő fokozat a probléma megoldó gondolkodás, ilyen azért kevesebb van jóval, a lányomra visszatérve pénzügy közgazdaságtan szakot végzett angol top 100-as egyetemen kitűnően, és most egy hatalmas létszámú tanfolyam, élenjáró nemzetközi pénzügyi elemző iskola első évét végezte el úgy hogy a legjobb 3%-ban volt benne. De ez még mindig nem a kreativitás minősége! (de jól hangzik és megfizetik). Számomra a kreativitás jelenti azt hogy valaki "okos" igazán. Ők hozzák a világnak az igazi eredményeket. Az egyetemet végzettek között ennek az aránya talán egy ezrelék lehet!. Nobel díjas pszichológus -közgazdász szerint az emberek nagy tömegei nem képesek már a probléma megoldó gondolkodásra sem, ezért a szépségnek megvan a maga szerepe, mert kiemel a sokaságból -kell a marketing is :) . Az iskolai végzettség még nem, és a nyelvtudás sem, ezek inkább a szorgalmat és monotónia tűrés képességét jelentik. Már a gimiben is észrevehetjük hogy nem a kitűnő tanulókból lesz igazán eredményes ember. Ettől függetlenül persze hogy tetszik a férfiaknak egy lány ha sikeres is nem csak szép.

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 14:11:43

@cavalry: hát persze, teljesen egyetértek, de a “szép” is mindenkinek mást jelent, azt is részletezhettem volna jobban;) majd legközelebb, egy másik cikkben:)

Nylul 2019.08.25. 16:29:02

@MomLovesDiamonds: Jééézusom, ne etesd! :D

Szalay meg szepipiktor mindkettő a blogszféra legalja troll top 10-es listáján van, szalay mindenhová beböfög egy egyvilagos linket, amire ha rákattintasz, és szerencséd van, nem szedsz össze vírust. :D

Szepipiktor meg egy idegroncs vénember, aki azzal oldja a feszültségét, hogy ahová tud, benyög egy genderezős xy generációs bullshitet. :)

Azért megnyugtatlak, válaszolni egyik sem fog. :D
Mondjuk látom, a Birca is megtalált, az majd most fogom elolvasni, hogy mit művelt.

On: A másodunokatesóm kémikus kutató egy gyógyszercégnél, 40+ és bombázó. Jártam biosz szakra, a csoport hölgy tagjainak nagy része brutál jó nő volt.

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 16:31:15

@Nylul: szerintem normálisan írtak, megérdemlik a normális választ, semmi gond:)
M.uncsitesódnak meg nagy gratula és éljenek a példaképek!

Diesunddas 2019.08.25. 17:05:32

Az okos is relatív fogalom. Úgy a 110-120-as IQ-tartományban elég sokan okosnak tartják magukat, ami még azért böven az átlaghoz tartozik. A manager-pozicíók jó része sem arról ismert, hogy okosnak kell lenni hozzá...

MomLovesDiamonds 2019.08.25. 17:09:16

@Diesunddas: jó visszajelzések ezek nekem arra, hogy ezek szerint egyértelműbben kell fogalmaznom...
Nem azt írtam, hogy MINDEN szép nő zseni/kiemelkedően okos stb, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy ne az első pillanatban ítélkezzünk, hanem szánjunk valakire egy kis időt, mielőtt véleményt alkotunk...

Diesunddas 2019.08.25. 17:11:13

És sokszor tapasztalom még, hogy az emberek összekeverik az önbizalom/önszeretet és az okosság fogalmát...

Nylul 2019.08.25. 17:18:05

@Diesunddas: Relatív, csak nem az IQ vonalon, ott ugyanis 100 az átlag, bármi felette átlagon felüli. :)

Az én értelmezésemben az okos ember az, aki képes logikusan gondolkodni, érvelni, meggyőzni arról, hogy nincs igazam, elfogadni az érveket, amikor nincs igaza, és el tud fogadni kompromisszumokat.
süti beállítások módosítása