Az őszi arcápolás alapjai és legújabb trendjei

Az ősz a legtökéletesebb időszak a regenerálódásra és a megújulásra az arcápolásban. Ilyenkor érdemes nem csak a ruhatárunkon, hanem a szépségápolási szokásainkon is változtatnunk, újítanunk.

A nyári napsütés fokozottan igénybe veszi a bőrünket, ezért a legelső lépés a nap okozta bőrkárosodások eltüntetése, enyhítése, majd jöhet a hámlasztás, hogy a felfrissült, „meggyógyított” arcbőrünket végül felturbózhassuk vitaminokkal, kollagénnel és minden jóval a téli hideg beállta előtt.

Sárkány Márti sminkmestert a sminkújdonságok után most az őszi bőrápolási alapvetésekről, a helyes napi rutinról, és a legújabb szépségápolási trendekről faggattam.

 

-Kezdjük a „napi 3 liter mítoszával”! Tényleg szüksége van mindenkinek arra, hogy szigorúan napi 3 L vizet fogyasszunk?

-Mivel a nők 99%ának dehidratált bőre van, borzasztóan vízhiányosak vagyunk, ezért ha egy szóval kell válaszolnom, akkor igen. Aki naponta 2-3 kávét iszik, annak már biztos, hogy minimum ennyi kellene. Természetesen aki dohányzik, annak még többre lenne szüksége, aki pedig sokat van a napon, vagy sokat éjszakázik, stb, szóval szinte mindenkinek szüksége lenne naponta 3 l folyadékfogyasztásra.

kep1_32.jpg

-A hétköznapokban mit látsz a  nőkön? Egyre fontosabb számunkra az arcápolás, látod a fejlődést, vagy nem igazán van előrehaladás ezen a téren?

-A kezdetektől, 18 éve dolgozom itt a munkahelyemen (Márti a Douglas vezető sminkmestere) és úgy látom, hogy igenis van fejlődés. Egyre jobban megismerjük a különböző márkákat, egyre jobban figyelünk magunkra. Egy óriási probléma viszont 30 évvel ezelőtt is létezett és ma is ugyanúgy megtalálható:  nagyon sokan úgy gondolják, hogy az arctisztítás nem fontos, pedig ez a legfontosabb lépés az arcápolásban. Ha valaki arra panaszkodik és tanácsot kér tőlünk, hogy nem szívódik fel rendesen az arckrém az arcán, azonnal megkérdezzük, hogyan tisztítja a bőrét és legtöbb esetben a válasz az, hogy tusfürdővel, vagy szappannal! Ez nagyon nem jó. Nem véletlenül létezik micellás víz, ami szerintem a lusták arctisztítója. Ez lenne az abszolút minimum. A micellás víz leszedi a sminket, tonizál, tisztít, ez a legelső, kezdeti lépés. Eggyel igényesebb az arctisztító, amely akár habzó is lehet, vagy (extra száraz bőrre) olajos, vagy éppen tejessé változó.

 Az arctisztitókban tisztító tej és a tisztító tonik található, a tej a szappant, a tonik pedig a vizet helyettesíti. A toniktól sokan félni szoktak, mert azt hiszik, hogy szárít, de ez nincs így. A polcokon a tonikokból nagy a választék, kombinált bőrre, száraz, zsíros és érzékeny bőrre is van kínálat. Persze a gyakorlatban normál bőr nem létezik, csak a kisbabáknak van normál bőre. Minden bőrtípus számára  létezik külön tisztító tonik és tej is. A rózsaszín termékek általában száraz bőrre, a kékek a hidratálók, a zöldek pedig  zsíros bőrre valók.  

Szóval az arctisztítás alapvető. 28 naponta, a női ciklus szerint, az arcbőr felszínére kerülnek az elhalt hámsejtek, amelyeket el kell távolítani. Az arcradír is ezt a célt szolgálja. Ha nem takarítjuk le az elhalt sejteket, akkor bőrünk megvastagszik és nem szívódik be a krém a mélyebb rétegekbe, mindegy, hogy mit kenünk rá.

kep5_22.jpg

Egyébként a nők kb 80%ban nem tudják megítélni, hogy milyen típusú bőrük van. Nálunk (az összes Douglasban) ezért van bőrdiagnosztikai gép: pár perc alatt megállapítjuk, amit ők általában rosszul ítélik meg.

-A bőrdiagnosztika nálatok ingyenes?

-Igen ingyenes, és  egyáltalán nem kell utána vásárolni. Ha valaki csak bőrdiagnosztikát végez és utána nem vásárol semmit, nemhogy nem fogunk rá csúnyán nézni, hanem nagyon is tiszteljük azokat, akiket ennyire érdekel a bőrük, hogy erre energiát fordítanak, rászánják az idejüket és elvégzik a diagnosztikát. Aki foglalkozik azzal, hogy jó krémet vegyen, attól teljesen odáig vagyunk. 

Egyébként a drágább és a megfizethető termékek között persze van különbség, de nem mindig egyenesen arányosan. Mivel minden márka folyamatosan végez termékfejlesztést, amely egy nagyon hosszú és költséges, sokszor 5-10 évig tartó folyamat, ezért az eredményeket először mindig az adott vállalat top márkája esetében alkalmazzák, a többi márkánál később. Pl a L’Oréal cégnél először a Lancome kapja, később a L’Oréal és utána a kevésbé prémium márkák. Természetesen érezhető a bőrünkön a különbség az egyes termékek között, ugyanúgy, ahogy mondjuk egy designer és egy fast fashion ruha között is van különbség, de minden kategóriából tudok ajánlani valóban  hatékony terméket.

-Hogyan igazodjunk el a krémek, szérumok, ampullák, zselék, maszkok és a rengeteg termék között?

-Például ezt sem tudja szinte senki, hogy mi a különbség egy szérum és egy krém között. Egy szérum általában legalább 6x olyan erős, mint egy arckrém, a feladata pedig, hogy megerősíti az arckrém hatását. A szérum mindig könnyebb textúrájú. Feltesszük a letisztított bőrünkre, ezzel előkészítjük a bőrt, hogy az arckrém majd mélyebben bejuthasson. Szérum után pedig  fel lehet tenni a krémet. De van olyan szérum is, amit bele lehet keverni a krémbe. Az ampulla pedig egy kúra.

-Reggeli rutin: felteszem a szérumot és utána várok?

-A szérumból icipicit kell hasznáni, 2 percet kell csak várni. Utána jöhet a krém, és a szérum utat enged a krémnek, hogy bejusson a bőrödbe. A kettő együttes hatása sokkal erősebb, valamint így kevesebbet is kell használni a krémből. Mindenkinek ajánlom, a bőrtipusához illőt. Persze meg kell nézni a krémeket-szérumokat, hogy melyiknek milyen hatása van, és utána a bőrünk igénye szerint választani.

kep4_25.jpg

-Szemránckrémet mikor használjunk?

-Nappal éjszaka, akár naponta kétszer is lehet, és mivel az arckrémet a szemünk köré nem kenjük, ezért egyszerre fel lehet tenni az arckrémmel.

-Szezonálisan mire figyeljünk ősszel? Mit tegyünk? Jobban radírozzunk, esetleg ragasztgassuk vissza a barnaságunkat testápolóval?

-Aki sokat volt a napon, annak mindenképpen javasolnék valamilyen kúrát, amivel feltölti a bőrét. A nap jótékony, de a túl napfény nyilván nem jó. Javasolok ilyen esetben egy nyugtató, vitaminos pakolást, vagy arcmaszkot. A maszkok sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat, de közöttük is óriási különbségek vannak. Pl az „esemény előtti maszkok” egyszeri alkalommal turbóznak vitaminokkal és mindenféle jóval. Divatbemutatók backstage-ében is rengeteg ilyen glam glow maszkot használnak. A fátyolmaszkok is kifejezetten ilyen esemény előtti turbó termékek, amikor valaki egyszer, nagyon szép szeretne lenni. A külön szemmaszkokat, 15-20 perces hatóidővel, a problémás, ráncosodó, dehidratált szemkörnyéki bőrre javaslom. Valóban az a nagy mennyiségű hatóanyag, amivel a maszkok át vannak itatva, azonnali hatást mutatnak, ha a használat után a tükörbe nézünk. Ezeket a maszkokat érdemes rendszeresen használni, akár hetente, főleg egy bizonyos kor után…

kep3_23.jpg

-Egyre elterjedtebbek az ampullakúrák. Ezekből érdemes ősszel és tavasszal egyet-egyet használni?

-Igen, mindenképp. Az ampullakúrákból is sokféle létezik, leginkább tavasszal érdemes a feltöltő kúrákat csinálni, ilyenkor nyár végén-ősszel egy kicsit jobb a bőrünk, ilyenkor nagyon rá kell menni a hidratálásra. Hidratálás, hidratálás, hidratálás, tényleg csak ennyit tudok mondani! Most az őszi időszakban biztos, hogy hidratáló maszkot adnék mindenkinek, akár fátyolmaszk helyett olyat, ami akár minden este feltehető, most kúraszerűen. A nap leginkább a vizet vonja el a bőrünkből, és ezt vissza kell pótolni. A radírozás is fontos, és mindent radírozzunk (száj-test-arc), de fontos, hogy  hetente max 1x!!  Nagy betűkkel a hidratálást tudom ismételni. Télen is a radiátorok szárítanak, a szél kifújja a bőrünket, stb, muszáj fokozottan hidratálni. És mivel nem ugyanaz a száraz bőr, mint a dehidratált (őszi-téli időszakban kb mindenkinek dehidratált a bőre), a száraz bőrűeknek a hidratáló után még egy külön, zsírosabb krémet is fel kell tenni, hogy ne húzódjon a bőrük.

kep2_30.jpg

-Nyilván különböző krémet használunk nyáron és télen. Mikor kezdjük el a télieket használni?

-Nem nyár végén, hanem a hideg beálltával, mondjuk novembertől, eső-szél idején, kb 10 fok alatt. Amúgy az alapozó rengeteg környezeti károsodástól  megvéd.

-Az alapozót is egész fiatal kortól javaslod?

-Nem igazán, inkább úgy 20 éves kortól, akkor is inkább alkalomra, a hétköznapokra nem. Egyébként mostanában a púder sem trendi, mert most a highlighterek tarolnak, csillogunk-villogunk, szinte mindenhova teszünk highlightert, ettől a púder kicsit mellőzött lett mostanában.

-Az Estée Laudernek nagy siker az „alapozó választó gépe”, amely kiválasztja személyre szabottan a tökéletes árnyalatot nekünk. Szerinted ez a jövő? Efelé megyünk, hogy gépekkel választjuk a sminkünket?

-Nálunk egyelőre ehelyett sminkiskola van.  Országszerte bármelyik Douglasban (de szerintem a többi drogériának is lehet hasonló tanfolyama), havonta 1 napon, egy 2 órás mini tanfolyamon a  sminkes megtanít magadat kisminkelni. Sokan barátnővel, vagy  akár hárman-négyen is jönnek egyszerre, úgy látjuk, hogy ha többen jönnek, az sokkal jobb buli szokott lenni. Ilyenkor két órán keresztül veletek foglalkozunk, kiválasztjuk az összes, bőrtípusnak, bőrszínnek stb megfelelő terméket. Összesen 5 000 Ft ez a szolgáltatás, és 100% levásárolható, szóval tényleg csak annyi a célja, hogy valóban jó termékeket vásároljon mindenki, amitől szebbnek érzi magát és tényleg neki való.

-A javaslatod, összefoglalva tehát egy jó szakember (~diagnosztika), arctisztítás, hidratálás?

-Igen, minden bőrtípusnál ezek a legfontosabbak. Kell tudni, hogy milyen típusú bőrre válasszunk tisztító és arcápoló termékeket, és hidratálás a tetőfokon! Ezek a legfontosabbak. Ha már ezek  rendben vannak, az már egy fél smink.

kep6_16.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr3615225964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása