Hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást, miközben remekül szórakozik az egész család?

Az olvasás élményt ad felnőtteknek és gyerekeknek is, emellett a gyerekek agyát pihentetni, kikapcsolja –közben pedig fejleszti a szókincset, a memóriát, érzelmi intelligenciát és a kreativitást.

Természetesen amikor csak lehet, együtt kell olvasnunk, azaz minél több mesét olvassunk nekik mesekönyvekből (állítólag ha naponta egyetlen mesét olvasunk gyermekünknek, az ötéves koráig nem kevesebb, mint 1 825 mesét jelent).

kep3_46.jpg

De mi van akkor, ha anya éppen főz, zoom meetingezik, focizik a naggyal, énekel a legkisebbnek, mindezt nyilván egyszerre, és mondjuk a középső négyévese nyaggatni kezdi: Anyaaaa meséééélj! Vagy ha éppen szalad a ház és egyszerre visít az összes gyerek, miközben nekünk neadjisten valami produktív munkát kéne végeznünk, nyakunkon a határidővel, és egyszerűen nincs kapacitásunk mesét olvasni az óriási kupi kellős közepén?

Íme egy szuperhasznos ötlet, ami sokkal, de sokkal jobb a nagy mumus kütyüzésnél és tévézésnél, mégis tehermentesíti anyát egy kicsit a napi rohanás kellős közepén:

A Disney egy szépséges, szórakoztató és szuperérdekes hangoskönyvsorozattal jelent meg, amelyben gyerekkorunk klasszikusaitól (mint pl Hófehérke, A Dzsungel könyve, stb) a mostani kedvencekig (Nemo, Dumbo) rengeteg mese megtalálható.

kep2_54.jpg

Ez a sorozat ráadásul jóval több egy (igaz, szépséges) újabb hangoskönyv-kiadványnál, mivel a hallgatható mesék mellett képeskönyv formában is kiadták az összes mesét. Egyszerre lehet így hallgatni és „olvasni” a meséket.

 

Rengeteg előnye van ennek a módszernek, amit most látok igazán, hogy itthon mi is kipróbáltuk és rekordidő alatt óriási kedvenc lett:

 

  • Egyszerre hallgatod és olvasod: az én kisfiam most négy éves, még nem ismeri a klasszik meséket, ezért mi együtt, egyszerre hallgatjuk a mesét és nézzük a könyvet. Ha tehetem, odaülök mellé, együtt nézzük-hallgatjuk és amikor egy-egy nehezebb szó, vagy összefüggés jön, akkor megállítom a mesét és elmagyarázom neki. Nagyon vicces egyébként, amikor elkezdjük hallgatni valamelyik mesét, az addig a telefonját bújó Apa is menetrend szerint odasomfordál hozzánk, odabújik és lelkesebben hallgatja a mesét, mint a fia… De a látogatóban levő nagypapa is tigrisbukfenccel ugrik oda, ha szóba kerül a hangoskönyv és boldogan hallgatja együtt a meséket papa-apja-unokája…

kep4_44.jpg

  • Szép és ötletes: a mesekönyvekhez egy-egy mesefigura is jár. Minihangszóróra kell feltenni a figurát, így indul el a hang (nyilván a gyerekek a meseindító-felelősök). Mese közben minden lapozásnál csilingelő hang figyelmeztet, hogy új oldal következik- így megkönnyíti az olvasástanulást és a szövegkövetést is, a betűkkel éppen ismerkedő gyerekeknek.
  • Több korosztálynak is tökéletes: kb négyéves kortól érdemes elkezdeni, egészen a felső tagozatig szerintem szuper szórakozás fiúknak-lányoknak, de még én is szívesen hallgatom:)
  • Gyűjthető: nem kevesebb, mint 80 mesét kínál nekünk a sorozat, így lehet bátran gyűjteni, cserélgetni, összeveszni rajta, motiválni a gyerekeket a szófogadásra egy-egy újabb mese ígéretével, stb.
  • Tízpontos karácsonyi ajándékötlet: minden, de minden gyerek imádja. Nem reprezentatív kutatásom szerint tízből tíz gyerek kedvence lett a sorozat, így ha valahova születésnapi, karácsonyi, stb ajándékot keresünk, de fogalmunk sincs, mit is vehetnénk egy négyévesnek, hatévesnek, nyolcévesnek, stb, ezzel biztos, hogy nem lőhetünk mellé.

kep1_57.jpg

  • Betegség esetén és rossz időben az egyik legjobb időtöltés: mi éppen túl vagyunk egy gyerekbetegségen, amikor az egyébként örökmozgó kisfiam csak feküdt és bújt volna, most a mesehallgatás kedvenc napi programmá lépett elő. Hosszú téli estéken (neadjisten újabb lockdown esetén), amikor már kifogytunk az ötletekből szemünk fényének szórakoztatására, egy-egy új (vagy éppen régi) mese aranyat érhet. A gyerekek szívesen meghallgatják a meséket újra és újra, a szó szerinti ismétlés nem untatja, hanem éppenhogy megnyugtatja őket, szóval azt kell mondanom, hogy ez tényleg tízpontos.
  • Megelőzi a kortársait: sok szülőnek egyenesen létfontosságú, hogy az ő drága gyermeke mindent jobban, de legalábbis előbb tudjon, mint a többiek. Iskola előtt, ha elkezdjük „észrevétlenül” az olvasás tanítását a hangoskönyvek segítségével, biztosak lehetünk abban, hogy tényleg megtanul olvasni a gyerek, plusz nagyon jól motiválhatjuk és lelkesíthetjük őt azzal, hogy mennyire szuper, hogy már iskolába kerüléskor olvasni fog tudni! Ráadásul nem kell mondanom, mennyire rettegnek szegény elsősök szülei, hogy egy újabb lezáráskor a tanítók helyett nekünk kell olvasni tanítani a gyerekünket és hogyan is fogjuk ezt megugrani –jelentem itt a tökéletes megoldás, de legalábbis szuper segítség.
  • Önállóan is használható figurák: a (még egyszer: örökmozgó) kisfiam félórákig eljátszik a figurákkal. Dumbo segít legózni, Maugli jobb autóversenyző bárkinél, Hófehérke altatja este a markolót és a betonkeverőt, és így tovább kb a végtelenségig. Néha hallgatózni szoktam, amikor így játszik (egyedül, hurrá!) és csak ámulok és bámulok a határtalan fantáziáján…

 

Folytathatnám estig az előnyök felsorolását, de ez tényleg az „ezt ki kell próbálnotok!” műfaja. Azoknak ajánlom, akiknek néha szükségük lenne egy „fél bébiszitterre”, de legalábbis tíz perc szünetre, hogy nyugodtan ki tudjanak teregetni, vagy akik esetleg néha melegen szeretnék meginni a kávéjukat, ami egy (kettő, sok) fáradhatatlan csemete mellett nem kis kihívás.

kep5_40.jpg

Akik néha szeretnének autóval útra kelni, éspedig úgy, hogy ne kelljen a második percben a gyerek kezébe nyomni a tabletet, de ne is visítsanak a gyerekek elviselhetetlen decibellel egész úton… Vagy akik egyszerűen csak szeretnék megmutatni a gyerekeknek a mi gyermekkorunk kedvenc meséit, mesekönyvben is, és akár interaktív formában.

Kihagytam valakit? Jelentkezhet nálam egy családi Dumbózásért:)

Szeretnél egy hangoskönyvet (vagy akár egy egész sorozatot)?

Ahogy látom, már megkezdődött a figurákért és az egyes mesékért az óriási őrület, a benzinkutakon, újságosoknál és áruházakban rengetegen keresik a meséket, szóval ha nem szeretnéd, hogy pont a gyerekeid kedvence elfogyjon, itt megrendelheted.  A DISNEYAUDIO promóciós kóddal még ajándék is várhat rád...

 

A terméket a Disney recencziós céllal ingyenesen bocsátotta rendelkezésünkre.

Ezért és az általuk okozott sok boldog pillanatért családostul hálásak vagyunk és köszönjük!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr416296688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása