Logo Pic
Antiknapraforgó 2024. december 14.

Céklás-sárgarépás "Teriyaki" csirkemell

Teriyaki padlizsánt már néhányszor készítettem korábban (amely egy vegetáriánus étel) és nagyon ízlett a családomnak (és persze nekem is). Most padlizsán nem volt itthon, viszont cékla igen, amelyet már fel kellett használni, hogy ne romoljon meg. Úgy gondoltam, hogy a teriyaki padlizsán elkészítésének alapján kreálok egy egészen más, húsos-céklás fogást.

Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé

2 fej cékla (közepes méretű) 

5 szál sárgarépa

2 cikkely fokhagyma

2 evőkanál cukor

1 evőkanál rizsecet

5 evőkanál szójaszósz

1 mokkáskanál gyömbérpor

1 mokkáskanál fokhagymapor

1 evőkanál keményítő

400 ml víz

olaj, só, bors

Elkészítése:

Zöldségeket megtisztítottam, céklát hámoztam. 

A csirkemellfilét kis darabokra vágtam. A céklát szintén kis darabokra vágtam, a sárgarépát felkarikáztam, fokhagymát összezúztam. Nagy wokban (bármilyen egyéb serpenyőben is el lehet készíteni) kevés olajat hevítettem. Beletettem a céklát, sárgarépát, kicsit pirítottam, állandó keverés mellett. Hozzáadtam a csirkemellet. Tovább pirítottam, majd sóztam, borsoztam, és beletettem a zúzott fokhagymát. Öntöttem bele 1 dl vizet, lassú lángon főztem tovább. Közben egy kis edényben a cukrot, szójaszószt, gyömbérport, fokhagymaport, rizsecetet elkevertem 2 dl vízben, és összefőztem; egy bögrében a keményítőt elkevertem 1 dl vízzel és ezt is a keverékhez öntöttem. Csak addig kell főzni, amíg besűrűsödik. Az egészet ráöntöttem a húsos céklára, összeforraltam. Egy gyönyörű színű, ínycsiklandó illatú, finom "ragu" lett ebből. 

Üvegtésztát főztem és rizst pároltam mellé. Mivel volt még egy felhasználandó céklám, abból nyers céklasalátát készítettem. (Nyers céklasaláta: céklát lereszeltem, mézet és citromlevet kevertem hozzá, picit megsóztam.) 

Nagyon finom lett! 

Saját recept, saját fotó. 

(Halászné Magyar Márta) 

2024.12.14.

img_20241214_141842.jpg

 

Vissza a címlapra
Antiknapraforgó
Könyvjelző és fakanál néhány útjelzőtáblával és elmélkedéssel fűszerezve Antiknapraforgó módra
Legjobban pörgő posztok
Nagy mákos bejgli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Nagy száraz fehér pezsgő teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Nagy frankfurti virsli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Simon Dawson lett az Iron Maiden dobosa
sunthatneversets • 7 nap
A Manchester City elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Cikkek a címlapról
Ízek, élmények és elegancia - a legjobb budapesti szilveszteri menük nyomában
Terített asztal a NOBU-ban Páratlan panorámával, elegáns környezettel és emelkedett gasztronómiai kínálattal készülnek a főváros top éttermei az év utolsó napjára. December 31-e sok szempontból szokott különleges pillanatokat tartogatni. Sokan átgondolják, hogy milyen volt a mögöttük álló év,…
P-3 ORION - ÖTVENÖT ÉV AUSZTRÁL SZOLGÁLATBAN
Annak idején, amikor a Lockheed a P-3 Orion tervezésébe fogott, nem is volt kérdéses, hogy az óceánnal körülvett Ausztrália légierejénél is megjelenik majd a típus, de hogy valamivel több, mint fél évszázadon át, 2023 végéig repül majd a kengurus felségjellel, azt talán ők sem gondolták. Az…
>