Logo Pic
Dewer_ 2023. június 09.

A Föld 10 legveszélyesebb városa és országa

Nemrégiben jelent meg több angol nyelvű oldalon is (például a statista.com portálon), a világ legveszélyesebb városainak frissített listája, mely nagyon érdekes tanulságokkal és információkkal szolgál. Az első mindjárt az, hogy az első 10-ben 7 mexikói település található, ami alapján azt a téves következtetést vonhatnánk le, hogy Mexikó ma a legveszélyesebb ország Földön. Ám, ha kifejezetten országokra keresünk, egy másik érdekes listát találunk, például a worldpopulationreview.com oldalán. Ezen Mexikó nincs az első 20-ban sem. De nézzük előbb a városok listáját, mely a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma alapján készült.

legveszelyesebb_varoslista.jpg

Forrás: statista.com

Ezen az ábrán jól látszik, hogy a legelső, a mexikói Celaya városa, mely Mexikóvárostól alig 260 km-re fekszik északra. Itt követik el a legtöbb gyilkosságot napjainkban. Drogbandák garázdálkodnak, sok az emberrablás, virágzik az alvilág és hatalmas számban választják a bűnöző életmódot a külterületek fiataljai. A lista folytatásában is főleg mexikói települések szerepelnek, majd jön egy város az USA területén: St Louis (Missouri), illetve az utolsó két helyen egy brazil (Fiera De Sanatna) és egy Dél-afrikai település (Cape Town).

Nagyon érdekes a legveszélyesebb országok listája is. Ezt az úgynevezett Global Peace Index alapján állítja össze az ausztrál központú Institute for Economics and Peace. A szervezet kutatói 23 szempont alapján vizsgálják a Föld országait és a végső sorrend kialakításában olyan adatok játszanak szerepet, mint például a terrorcselekmények száma (és aránya), a háborús helyzet az adott országban (vagy annak esélye), illetve a gyilkosságok száma, a politikai instabilitás, a politikai terror, a katonai fellépések megléte (esélye) ... stb.

jemen_utcakep.jpg

Tipikus jemeni utcakép a világ második legveszélyesebb országából. Forrás: LINK

Talán nem meglepő, hogy a legveszélyesebb országok listájának első helyezettje a tálibok uralta Afganisztán, ahol egyes országrészeket fegyveres csoportok uralnak és a központi vezetés is diktatórikus. A talibán kormányzat mereven ragaszkodik a Saría betartásához, mely ősi (középkori) vallási előírás-rendszer. Az országban mindenért büntetés jár, ami ettől eltér. Második helyezett a listán a háborúban (és polgárháborúban) álló, vallási harcok színteréül is szolgáló Jemen (az Arab-félszigeten), ahol 2015 óta állnak harcban egymással az északi, síita hútik és a déli szunniták. Bronzérmes a Közel-keleti Szíria (melyet szintén háborús konfliktusokkal sújtott terület).

legveszelyesebb_orszagok.jpg

Talán az sem meglepő, hogy a lista negyedik helyezettje a szomszédaival folyamatosan háborúzó és a határai mentén élőket állandóan fenyegető Oroszország. (Bár ide tartozik az is, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna éppen csak lemaradt a felsorolásból, hiszen a 11. helyen áll.)

Az ötödik és a hatodik helyen két afrikai ország található: a nemrégiben létrejött Dél-Szudán (mely teljes belső anarchiában él) és a Közép-Afrikában ugyancsak instabil belső viszonyokat felmutató Kongó. Végül ott van még a 10-es listán: Irak, Szomália (Afrika szarva), Közép-Afrikai Köztársaság és Szudán. Ezek közül Szomália és Szudán története a legérdekesebb.

Szomáliában 1990 óta zajlik polgárháború, mely belső anarchiát okozott az országban: 1991 tavaszán Szomália ketté is szakadt: északi részén megalakult a két Magyarországnyi területű Szomáliföld (4 millió lakossal), délen pedig megmaradt régi nevén Szomália 4 Magyarországnyi területen (16 millió fővel). A déli részben azóta is teljes a káosz és a humanitárius katasztrófa folyamatosan fenyegeti a népességet. 1993 októberében még az USA is beavatkozott (és az ENSZ) egy ilyen megakadályozására. (Erről készítette el híres filmjét Ridley Scott, Sólyom végveszélyben címmel.)

afrika_map.jpg

A 10 legveszélyesebb országból 6, Közép-kelet-Afrikában és az Arab félszigeten.

Szudán 2005-ben szakadt ketté, amikor a hatalmas ország déli része autonómia jogokat nyert (és 2011-ben hivatalosan is létrejött Dél-Szudán állam). Az ekkoriban létrejövő déli állam az egykori Szudán egynegyedét teszi ki 12 millió lakossal. Az északi rész főként arabok lakta, sivatagos terület, muszlim vallás-többséggel, míg délen nagyobb részt feketék laknak egy erdőségekkel, mocsarakkal teli területen, 60%-ban keresztény vallású népességgel.

Felhasznált források:

dewer_alsolec.jpg

 

Vissza a címlapra
Dewer
Egy blog a világunkról, érdekes helyekről, történelemről, a jövőről, háborúról, békéről
Legjobban pörgő posztok
Bajnokok Ligája-sorsolás
Apuleius • 8 nap
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol35.
sunthatneversets • 7 nap
A Roma elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
A nyári mercato alapvető változásokat hozott
venember83 • 3 nap
Stúdióverzióban is meghallgatható a Gojira olimpiai megnyitós előadása
sunthatneversets • 7 nap
Cikkek a címlapról
Kavicsfelvert szélvédő és féreghajtott kismacska, avagy egy nyelvápoló feladatai
Megjelent: Palócföld, LXVI. évfolyam 2020/3, 107-110. o. Nem az első nyelvművelő írásokat tartalmazó könyve ez a szerzőnek, aki saját ilyen jellegű művei mellett más, szerkesztői és lektorálási munkálatokkal a szó szoros értelmében vett nyelvgondozást is végez évtizedek óta. 2007-ben négy évtized…
Az olasz konyha titka: Ez a fűszer nemcsak az ízlelőbimbóidat, hanem az emésztésedet, a bőrödet és az immunrendszeredet is táplálja
Az oregánó: Az olasz konyha titkos fűszere, amely nemcsak az ízeket varázsolja el, hanem az egészségedet is támogatja
>