Logo Pic
Ínyenc Fenevad 2024. június 24.

Sztárolják az új budapesti vendéglátóhelyet, de mi nagyot csalódtunk benne

A csehek a sör világbajnokai, ez nem kérdés, a kiváló cseh sörök titka pedig részben az, hogy a sört ott frissen, pasztőrözés nélkül fogyasztják. Ez az idehaza tanksörként ismert sör sokkal zamatosabb, krémesebb, mint a hordós sör, ám sajnos ebben a csodában nekünk nem lehet részünk: idehaza csak nagyon kevés helyen lehet tanksört találni. Annál nagyobb öröm, ha egy ilyen helyre bukkanunk – és annál nagyobb csalódás, ha a zamatos tanksört sikerül elrontani.

jol_csapolt_pilsner_kopaszikert.jpg

Magyar tanksör: Budapest nem Prága

A csehek komolyan veszik a sört: nemcsak nyakló nélkül isszák, nagyon odafigyelnek a minőségre is. Az, hogy miért lesz jobb a csehországi sör, mint a magyar (beleértve a Magyarországon kapható cseh söröket is), sok dolog függvénye. A csapolás, a korsó, a hőmérséklet, a hajtógáz mind ilyen dolgok, de az egyik legfontosabb szempont, hogy a cseh sör más: odakint sok helyen pasztőrözetlen verziót, úgynevezett tanksört kínálnak.

 A tanksör a hordós sörrel ellentétben eggyel kevesebb fázison esik keresztül, amikor elkészítik. Ennek következtében a sör sokkal zamatosabb lesz, sokkal karakteresebb az íz, jobb az állag. Javarészt a tanksör tehet arról, hogy úgy érezzük: sehol nem tudunk olyan sört inni, mint Prágában. Ez sajnos így igaz is.

 Ha ilyen sört találunk Magyarországon, az mindig nagy öröm. Sajnos elég ritka, én Budapesten kettőről tudok. Az egyiket új helyet csak a napokban fedeztem fel, a We ♥ Budapest írt róla ugyanis (ha ők nem írnak meg valamit, az nem is létezik, ugye - irónia alert). A Kopaszi-gáton az EB-fanzoneban található helyről van szó, ami Kopaszikert nevén fut. Ahogy a portál felhívta a figyelmet, a tanksor mellett sült halakat is lehet itt enni.

 A helyszín príma. A Kopaszi-gát kívül esik esik a komfortzónámon, de tankos plzeniért ennél messzebbre is szoktam utazni (mondjuk Brünnig). A helyszínre megérkezve egyből elfelejtettem, hogy a fél világot át kellett utaznom hozzá. A kialakítás pazar, jó a kilátás a Dunára, zöld környezetben tudunk fogyasztani, és a meccsnézés is jó élmény, ugyanis két kivetítő is van: egy nagyobb és egy kisebb, kényelmesebb székekkel. Utóbbi részen nehezebb helyet találni. 

meccsnezes_kopaszikert.jpg

Őszinte és szókimondó kritikákra vágysz? Kövess minket Facebookon!

Aki tanksört akar inni, annak figyelnie kell. Plzeni sört több helyen is csapolnak a Kopaszikertben, de ezek közül csak az egyik tankos - ha nem lenne egyértelmű, kérdezzetek. Az első csalódás elég hamar ért engem: a sört olyan minősíthetetlenül csapolták meg, hogy azonnal felmerült bennem a kérdés: ezért kellett Plzenből idáig utaztatni a tanksört? Látszott, hogy a pincérnek elmagyarázta a Prazdroj megbízottja, hogyan kell csapolni (ezt mindig így csinálják a tanksörnél), de az is, hogy nem jött át az üzenet: a habot nagyon vékonyra hagyta, nemhogy 3 ujjnyi nem volt, de még a pohár sem telt meg. Ez itt a képen akkor készült, amikor már kivittem az asztalhoz, de még nem ittam bele. Plzen mellett felsírnak az árpamezők. 
tanksor_kopaszikert_nincs_hab_plzen_sor.jpg

A hab a sör íze miatt kell: minél vastagabb a hab, annál jobban tudja konzerválni a sört. Ezért kell előbb a habot csapolni, a sörnek meg arra a rövid időre sem szabad levegőt érnie, mert nagyon gyorsan veszít az aromájából. Ezt a csehek pontosan tudják, mások nem annyira. Mire kivittem az asztalhoz, már megdöglött a hab. Nagy hiba. Mindez 1700 forintért korsónként. Mondanom sem kell, Csehországban ennél sokkal-sokkal olcsóbb az eredeti tanksör-élmény. Vannak másféle sörök – a We Love Budapest szerint a "sörösöknek a hely igazi Kánaán" –, de nagy különlegesség nincs: a Pilsner mellett van HB, Asahi, Peroni, Floris, vagyis többnyire a japán Asahi csoport sörei (igen, a nagy múltú plzeni sörgyár is a japánoké).*

 Megnyugvásomra a másik csapos, egy lány, már tudta, hogyan kell csapolni, így lehet, hogy nem általános jelenségről van szó. Öröm volt nézni, ahogy a korsóban duzzadó vastag hab végigfolyik a kezén, és azt is, hogy nem törölte le a korsót. Ez már-már tényleg olyan cseh élmény volt. A sör íze is jobb volt a vastag hab alatt, kijöttek az aromák, tovább maradt ízletes – de sajnos a prágai sztenderdhez így sem ért fel. Nem is lehet: oda eleve rövidebb idő alatt ér el a sör, és hamarabb ki is ürülnek a tankok (a tanksörnél nagyon-nagyon nem mindegy, hogy milyen gyorsan forog a sör, mennyi ideig áll a hordóban). Összességében tehát kaptam egy kis ízelítőt a prágai sörízből, de azért bosszant a gondolat, hogy ez még azon is múlik, hogy a magyar csaposok közül épp ki tud csapolni, és ki nem. Ez itt már szebb, de azért jobb lenne, ha egyforma méretű lenne a két sör habja:

jol_csapolt_pilsner_kopaszikert.jpg

Enni nem itt fogok többet

A We Love Budapesten azt is olvastam, hogy jóféle sült halakat is lehet itt enni. "Az ételkínálat egyszerű, de minőségi." – írják. Ha már így, nem is adtam alább, süllőt kertem. Már csak azért is, mert 1200 volt 10 deka A Halasnál, és a srác szerint 20 deka körül voltak a halak. Aha, valahogy mégis 7000-et fizettem egy benga nagy halért, amihez adtak egy fogamra sem elég mennyiségű sült krumplit és egy icipici adag szószt.
sult_hal_szetszedve.jpg
Hacsak az lett volna a baj, hogy drága - mindenhol drága minden -, akkor legalább részben boldog vagyok. A baj az volt, hogy az íze borzalmas volt. Pontosabban semmi íze nem volt. Kifejezetten rossz minőségű volt a hal, a húsa sem volt szép fehér, vízízű volt, és meg sótlan is. Ha nem lettem volna rohadt éhes, egy falat után visszavittem volna. Semmi élvezet nem volt benne, ami óriási csalódás. A jó minőségű, jól elkészített süllő ugyanis a halak királya, íze és állaga semmihez sem fogható. Ehhez képest:
kopaszikert_sult_hal_sullo.jpg
Kedves barátom bajor kolbászt evett egy másik helyen ott a Kopaszikertben. Hát, mit mondjak. Nem túl látványos, nem is túl finom, de legalább olcsó volt. Kevesebb mint 3000 forint volt, járt hozzá egy sör is (nem tanksör). Sok élvezet ebben sem volt. Külön kérte, hogy említsem meg: a helyszínen van egy bolt, ahol nagyon olcsón lehet bevásárolni, meccs mellé chipset vagy bármit lehet ott venni, egyedül alkoholt nem.
bajor_kolbasz.jpg

Kösz szépen, We Love Budapest, a cikkeket után eljöttem a világ másik végére, ahonnan 10 ezer forinttal könnyebben mentem haza, viszont az élmények elmaradtak a várakozásoktól. Nem akarom a konkurenciát kritizálni, mert nem elegáns, de őszintén szólva nem tudom, miért hallgattam rájuk: ez a cikk klasszikus példája annak a lelketlen, iparos módon gyártott “gasztrokritikának”, amelyben - ha kell, ha nem - áradoznak össze-vissza minden trendi, de értéket nem feltétlenül teremtő helyről. Én voltam a hülye, megérdemeltem. Kedves Kollégák, ha nincs fogékonyságotok a minőségre, írjatok más témákról, ha pedig van, merjetek őszinték lenni!

 Ha igazán jó tanksort akarsz inni, menj Prágába. Sajnos ez a helyzet. Lenne még egy megoldás: a helyben készült, magyar söröknél is elterjedhetne a tankos verzió. Hiába marad el ugyanis minőségben a magyar sörkínálat a csehtől, a tankos verzió hatalmasat dobna az ízen. Ezt onnan tudom, hogy a szlovák – általam nagyon nem kedvelt – Zlatý Bažant is sokkal finomabb volt tankból Szlovákiában, mint amit vártam.

 Egyébként van még egy hely Budapesten, ahol véleményem szerint közelebb van a prágai sztenderdhez a tanksör, de az meg a Kopaszikerthez képest is drága. Egy másik cikk keretében bemutatom majd azt is. 

 Szókimondó étteremkritikákért kövesd az Ínyenc Fenevadat: a kiváló élmények mellett mi azokról a helyekről is beszámolunk, amelyekben csalódtunk. 

 Fotók: Ínyenc Fenevad

 *A teljes kép kedvéért sajnos muszáj voltam megemlíteni a sörmárkákat, pedig nem fizetett cikk lévén (amilyen nálunk egyébként sincs) kerülni szoktam ezt.

Vissza a címlapra
Ínyenc Fenevad
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 2 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 5 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 9 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 7 nap
Ismét Thuram érkezéséről pletykálnak
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
A világ legősibb városa
A világ legősibb városa és a legrégibb ma is lakott települése címekért bizony nagyon sok város verseng. Itt vannak például a mezopotámiai (ma iraki) romvárosok: Babilon, Ur, Uruk, a hajdani föníciai települések: Szidón, Türosz, Büblosz, a legrégibb Közel-keleti, törökországi városok: Trója és Catal…
Mi tartott ennyi ideig?
Nem túlzás szerintem azt mondanom, hogy több évtizedes késéssel hozta ki a Matchbox a nem kombi 240-es Volvót "normális" méretben, hiszen csak Superkings kombi volt eddig a kínálatukban, de az legalább több változatban: sima, mentő és rallye support. (Megjegyzem, egyik sincs már meg.) Pedig hát…
>