Házassági évfordulók drágakövei

Valószínűleg mindannyian ismerjük az ezüstlakodalom, aranylakodalom fogalmát, de viszonylag kevesen tudják, hogy minden házassági évfordulónak van saját külön drágaköve is.

Ízlés szerint „már megint egy amerikai giccs”, vagy éppen „végre újabb alkalom, amire lehet ékszert kapni (ajándékozni)”, mindenesetre ez a hagyomány is az angolszász szokásokból érkezett hozzánk. És ha már itt van, miért ne ismernénk meg, és miért ne mutatnánk meg életünk párjának is, igaz, hölgyeim? :)

 

  1. évforduló: arany

Az arany mondjuk pont nem drágakő, hanem fém, de ha egyszer ez a hagyomány:)

Házaspárunk valószínűleg még a mézesheteket éli, a világ szép, az élet csodás, viszont a pénz még nem áll hegyekben a közös életkezdés után (legalábbis régebben így volt, amikor még fiatalabb korban házasodtak, általában összeköltözés előtt). Egy egyszerű kis arany nyaklánc, vagy egy pici charm a karkötőre éppen elég, ha első évfordulós ajándékról van szó.

gold.jpg

  1. évforduló: gránát

A gránát sokféle árnyalatú lehet: a sárgástól a zöldesen át a rózsaszínen keresztül sokféle létezik, de a leggyakoribb a sötétpiros színű. Az energia és szenvedély köve, ami remélhetőleg (még) a házasságban is jelen van a második évben:)

  1. évforduló: gyöngy

Bár ez sem kő, hanem természetes anyag:), de sebaj, a házassághoz azért valamivel több köze van. A különböző kultúrákban a szerencsehozó talizmán és az ellenségtől védő szerepe  mellett szerelemszimbólum is volt egyben. Kleopátra például a monda szerint két gyöngyöt borban oldott fel, és szerelmének, Marcus Antoniusnak ajánlotta (egy gyöngy kb. öt nap alatt oldódik fel, de azért ezt ne próbáljuk ki a gyakorlatban:)

pearl.jpg

 

  1. évforduló: kék topáz

Ez a gyönyörűséges (fél)drágakő a testi és lelki nyugalom jelképe, viselőjét lágysággal, nemességgel, az adni és kapni tudás képességével, fokozott érzékenységgel és bölcsességgel ruházza fel. Erősíti a szerelmet.

  1. évforduló: zafír

A csodás zafír is több színárnyalatban található meg a természetben, leggyakoribb és legismertebb a szépséges (sötét) kék színű. Az asztrológiában a zafír a szerelmi bölcsesség szimbóluma. Őszinteséget, boldogságot, hűséget és állandóságot jelképez. A babona szerint ha a zafír ékszer viselője hűtlenné válik, a zafír megfakul, homályossá válik.(Ugye, hogy nem véletlenül került ez a drágakő a házassági évfordulós kövek közé?)

zafir.jpg

 

  1. évforduló: ametiszt

Az ibolyaszínű ametiszt a spiritualitás köve, valamint az asztrológiában a józanság szimbóluma Régen az esztelen szerelembe esés elleni kőként viselték:) Őszinteséget és gondoktól mentes életet, lelki békét ígér. (Így a házasság 6. évében azt hiszem, ez mind jól jön) 

  1. évforduló: ónix

Kemény, tartós, mint a házasság a 7. év után:) Az ónix erős védelmező ásványként ismert, amely távol tartja a negatív entitásokat. Fokozza az életerőt, a kitartást és támogatást nyújt stresszes helyzetekben. Ékszerként állítólag a bal oldalunkon kell viselni.

  1. évforduló: turmalin

Ez a kő tényleg a természet csodája. Bármi legyen a kedvenc színünk, valószínűleg létezik a természetben olyan színű turmalin. Egyetlen kövön belül is sokszor több gyönyörű színárnyalatot találunk,éspedig mindegyiknek a legszebb árnyalatát. 

Elsődlegesen az önbeteljesedés köve. Segít visszatéríteni, ha letérnénk a helyes útról:) és létrehozza a belső békét. Kiegyensúlyozza a jin- és jang energiáit, megszünteti a feszültséget.

tur.jpg

 

  1. évforduló: lapis lazuli

Kobaltkék színe miatt kapta a nevét (jelentése: kék kő). Stresszoldó és önbizalomerősítő hatásáról ismert, továbbá megszünteti a depressziót és fejleszti a kommunikációt. Állítólag leginkább medálként, nyakláncként viselve a leghatásosabb.

  1. évforduló: gyémánt

Azt hiszem, aki eljut a 10. házassági évfordulóig, igazán megérdemel egy (újabb) gyémántot… Mit is mondhatnék? Az örök szerelem szimbóluma.

diamond.jpg 

Így a 10. házassági évforduló után ha nem is tízesével számoljuk az éveket, de azért 5 (vagy akár 10) év úgy elrepül, hogy szinte észre sem vesszük. Ha szeretnétek megtudni a 10. év után is, hogy melyik évfordulónak melyik a köve, íme egy kis összefoglaló:

 

anniversary_gemstone_chart.png

 

Boldog évforduló(ka)t és persze nagyon boldog házaséveket kívánok mindenkinek! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr2314679026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása