Batikolt, a nyári szezon retro divatőrülete

Már anyukáink, sőt, fiatal(os)abb nagymamáink is viselhették…

A batikolt minta ugyanis már Woodstockban menő volt és a hippidivattal beszivárgott a trendek közé,  ám a legnagyobb sikereit a 80-as, 90-es években aratta. Erre már akár mi is emlékezhetünk, mi például a barátnőimmel kislányként apukáink kiselejtezett pólóit fehérítőztük-festettük lelkesen és ugráltunk boldogságunkban, amikor valami batikoltra emlékeztető „minta” sikeredett belőle.

Elvileg a batikolás egyébként a textilnek az a fajta díszítése, amikor bizonyos részeit forró viasszal fedjük, ezután pedig hideg festékfürdőbe helyezzük, így a textilünk a viasszal fedett részek kivételével tetszés szerinti színt - színeket - kap. A viaszréteg eltávolítása után az előbb lefedett részeken előtűnik az anyag eredeti alapszíne. Na most már tudjátok, ha valaki DIY nekiesne

Azt hiszem, elmondható, hogy a batikolt cuccokat és a trendet vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon utáljuk, de nem igazán van középút benne. Lehet találgatni, hogy én melyik csoportba tartozom, a minimál és egyszínű imádatommal… de szeretem a kihívásokat, ezért elhatároztam, hogy ebből a trendből is hozom nektek a legszebb inspirációkat, íme:

 

Póló, pulcsi, kiskabát

Bár jelenleg a 40 fokot döngeti a hőmérsékletünk, de buli utáni hazatántorgásban klímás helyeken jól jöhet egy kiskabát. Batikolt mini top nélkül pedig nem lesz idén fesztivál! A szuperpasztellek, és ellenpontjaik, a neonszínű batikoltak a legmenőbbek.

kep3_15.jpgkep1_21.jpgkep2_20.jpg

 

Shortok, nadrágok

És nem pedig szoknyák. Lelkiismeretes kutatómunka után sem találtam olyan szoknyát, ami szépen mutatna batikolt mintával. Nulla, azaz nulla db ilyet láttam, szóval maradnék inkább a nadrágoknál. Vicces a neonszínű kertésznadrág, de nekem inkább az idei nagy újragondolásokból az "ombréba hajló" batikolt trend tetszik, ami tulajdonképpen inkább színátmenetes... 

 

kep5.pngkep4_18.jpg

Kisruhák

Mivel a batikolt trend tulajdonképpen már önmagában egy túlzás, érdemes fokozottan ügyelni a színek, minták összhangjára. Maximum két-három, egymással harmóniában levő szín, visszafogott kiegészítők, egyszerű szabás, ennyi a titok.

kep6_12.jpgkep8_5.jpg

 

Batikolt estélyi?

Vagy akár menyasszonyi ruha.Óvatos batikosoknak inkább ombre szerű, valami szép színátmenettel, de ha kimaxolnánk a trendet, akkor íme a habos-babos, agyonbatikolt, óriásszoknyás és mégis szépséges változat!

kep7_8.jpg

Trend a kifutókról

Azért a legszebb darabok szerintem azok, amiken látszik, hogy nem otthoni DIY "alkotások", hanem tudatos tervezői munka eredményei. A House of Holland, vagy éppen a Michael Kors (aki egy egész kollekciót szentelt a batikolt nyári ruháknak) darabjai bármikor vendégeskedhetnének a gardróbomban. A batikolt nadrágkosztüm, vagy ballon pedig nálam az igényesség egy magasabb szintje, ami visszaadta a hitemet, hogy ebből a trendből is lehet igazi csodákat alkotni! 

kep10_3.jpgkep9_4.jpg

Ti hogy álltok a batikolt trenddel? "Kösz, nem" kategória, vagy bármikor jöhet?

Esetleg egyenesen imádjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr1014892740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása