Június hónap köve: a gyöngy

Az asztrológiában az ikrek jegy, és a június hónap drágaköve a gyöngy. Igaz, a gyöngy valójában nem is igazi kő, hanem egy természetes anyag, viszont csodálatos formái és pompás színei miatt évezredek óta ékszereink egyik legkedveltebb és legnemesebb alapanyaga.

kep3_16.jpgBár sosem teljesen kerek és gömb alakú, mégis ez a természet alkotta drágakő az emberiség történetének egyik legtökéletesebbnek tartott ékszere.

Nemességet, egyben melegséget és misztikus eleganciát jelképez. Viselője, mint a kagylóban rejtőzködő igazgyöngy, titokzatos és ismeretlen, bölcs és nemes. Az igazgyöngyöket a drágakövek „kaviárjának” is nevezik, hiszen az egész világon, minden korszakban a luxus, elegancia, kifinomultság és a jó ízlés szimbóluma volt a gyöngy (ez ma is így van).

kep5_17.jpg

A görög-római mitológia szerint a szerelem istennője, Aphrodité (illetve Vénusz) tengeri kagylóból született -ez egyben a gyöngy születésének jelképe is.

Kis gyorstalpaló: igazgyöngynek azokat a gyöngyöket nevezzük, amelyeket a tengeri (vagy édesvízi) kagylókból nyerünk (Azaz a halászott gyöngyöket nevezzük így). A tenyésztett gyöngy pedig olyan kagylóból származó gyöngy, amelyet mesterségesen tenyésztenek: a kagylókba "beültetnek" egy kis mesterséges szennyeződést, amelyet védekezésül az állat gyöngyházkiválasztással körbenöveszt, így hozva létre a gyöngyöt.

Kínában már egy évezreddel ezelőtt kísérleteztek azzal, hogy apró Buddha-szobrocskákat erőltettek a kagylókba, amelyek védekezésképpen, gyöngyházzal vonták be a betolakodókat. Mégis, az első jó minőségű tenyésztett gyöngyöket csak 1920-ban mutatták be a nagyközönségnek.

1950-ig a szakemberek főként röntgen-vizsgálattal állapíthatták meg a gyöngy valódiságát, hiszen az árnyképen látszott a beültetett mag és a köréje termelt bevonat közötti határvonal.

kep2_21.jpg

A gyöngy minden kultúrában több jelentéssel bírt: mint talizmán (szerencsehozó), mint ellenségtől védő, mint szerelemszimbólum, sőt az emberi erő eszközeként is számon tartották.

Kleopátra két gyöngyöt borban oldott fel, és szerelmének, Marcus Antoniusnak ajánlotta (egy gyöngy kb. öt nap alatt oldódik fel, de azért ezt ne próbáljuk ki a gyakorlatban:)).

A gyöngy mindig a legértékesebb drágakövek egyike volt. Egyes ritka igazgyöngyök értéke a gyémántokét is túlszárnyalta. Tudtátok például, hogy Pierre Cartier párizsi ékszerész a New York-i Fifth Avenue-n egyetlen gyöngysorért vásárolhatta meg azt az ingatlant, amelyben üzletét megnyitotta? 

kep4_19.jpg

Mindenki hordhat gyöngyöt, hiszen mindenkinek jól áll: idős, fiatal, klasszikus, vagány, sötét, vagy világos bőrű, minden hölgy megtalálja a hozzá tökéletesen illő gyöngyöt. Minden alkalomra viselhetjük, egyetlenegyet kivéve: esküvőjükkön a babonások ne viseljenek gyöngyöt, hiszen a gyöngy ékszer a könnyeket szimbolizálja, amelyeket majd a házasságban a menyasszony hullatni fog.
Ha menyasszonyok vagyunk, akkor azt javaslom, viseljünk inkább brilliánst:) (hiszen a gyémánt a szerelem és az állandóság szimbóluma).

kep1_22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr5814900268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frh 2019.06.20. 13:56:10

"Ha menyasszonyok vagyunk, akkor azt javaslom, viseljünk inkább brilliánst:) (hiszen a gyémánt a szerelem és az állandóság szimbóluma)."
Persze, meg a gazdagságé, tehetősségé...
Jó duma ahhoz, hogy kapjon a csaj egy igazán értékes ajándékot. Ennyit arról, miket kitalálnak, csak hogy kapjanak valamit.
Nem kell a hangzatos, fellengzős, babonának beállított hazugság!

MomLovesDiamonds 2019.06.20. 15:27:17

@Frh: néha azért jól jöhet egy kis babona
süti beállítások módosítása