Műanyagmentes július helyett...

A #plasticfreejuly egy szuper kezdeményezés, amiről nyilván már mindenki hallott, lényege, hogy a hónap folyamán teljesen mellőzzük a műanyagból készült, illetve műanyagot tartalmazó dolgok vásárlását-használatát, kizárólag természetes anyagokkal helyettesítve azt.

Bevallom, én nem tartottam be a #plasticfree életmódot júliusban, mivel a gyakorlatban, kisgyerekkel nem éreztem tarthatónak. Egyébként is a „mentsük meg a bolygót egyedül, júliusban”- hozzáállás helyett szerintem inkább érdemes olyan pozitív szokásokat beépíteni az életmódunkba, éspedig lépésenként, amelyeket nem csak egy hónapig, hanem lehetőleg minél hosszabb távon is tartani tudunk.

Szerintem inkább próbáljunk minél jobban fejlődni, fokozatosan egyre környezettudatosabban élni és beépíteni  #havontaegyet, mondjuk az idei év végéig, ami igazán nem sok, összesen még 5 hónap:

 

Műanyag, vs papír zacskók, szatyrok

Azt sajnos nem tudom megígérni, hogy soha többet egyetlen műanyag zacskót sem fogok megérinteni a boltban, ha mondjuk sárgabarackot akarok venni, és kizárólag otthon, saját kezemmel készített és varrott, természetes mosószerrel, patakban kézzel mosott vászonzsákban hordok haza mindent a máktól a csirkeszárnyig, azt viszont tartani is tudom,hogy minél kevesebbszer kérek műanyag, de akár papír (!) szatyrot is, például ruhavásárláskor. Már egy ideje így teszek és általában az eladók is szimpatikusnak találják, ha nem kérek szatyrot, pár hete a Mangóban a kasszás lány majdnem a nyakamba ugrott, annyira örült, amikor mondtam, hogy nem kérek szatyrot…

 dobozok.jpg

 

Ásványvíz:

Terhesség alatt, majd a szoptatáskor kezdtem el rekord mennyiségű másfél literes ásványvizet fogyasztani, aztán a gyerekkel együtt „úgy maradtunk”.

Ez van, sajnos. Tetszik, vagy sem, az ásványvíznek sokkal jobb az íze, mint a csapvíznek, plusz állítólag magnézium, nátrium, kálium és még ki tudja mennyi jóság van benne. Valószínűleg nem lenne tartható, ha most ígérgetnék, hogy „holnaptól soha ásványvizet”, kizárólag a hozzánk legközelebb eső forrásnál (kb 25 km), esetleg a második emeleten fúrt kútból, vagy a hajnali harmat összegyűjtéséből származó vizet fogjuk fogyasztani. Amit viszont megtehetünk, sőt múlt héttől meg is tettük, hogy beszereztünk egy vizesballont, így 1.5 L helyett 19 L-es kiszerelésben kapjuk a vizet, ráadásul a ballonokat vissza is veszik, így sok-sok műanyag szeméttől megszabadítjuk a háztartásunkat.

 

Elviteles kávé helyett: termosz

A mindennapos játszóterezéseknél kiválóan teljesít a kávés termoszom, szóval nyugodtan jöhet velem máshova is. Kocsiba (fúj fúj fúj autó, nem BKK, akarom mondani séta mindenhova…) bedobva, meetingekre, hosszabb vásárláshoz/ügyintézéshez, stb. Nem fogom megvenni a Starbucks által reklámozott „vegyél most termoszt és adunk x% kedvezményt” hőpoharat, mivel van otthon 3 db, eddig keveset használt termoszom, pont jók lesznek továbbra is, nincs szükség arra, hogy újat vásároljak csak azért, hogy eggyel több darab legyen.

termosz2.jpg 

Szedd magad a gyerekkel!

Gyerekkoromban nem szerettem annyira, de felnőve nagyon szívesen veszek részt „szedd magad!” programokban. Szerintem szuper, hogy mondjuk egy óriási eperföldön legálisan garázdálkodva, annyi epret gyűjtök össze, amennyit csak akarok/tudok:)

Szeretném, ha a kisfiam is megszeretné ezeket a programokat, és most (2,5 éves korában) szerintem nyugodtan kezdhetjük is. Lelkesen kertészkedik, szüretel, gyümölcsözik, szóval úgy gondolom, hogy nem lesz ellenvetése, ha elkezdünk rendszeresen járni ilyen szeddmagadokra és megtanulja, hogy nem a piacon (Tescóban) terem a gyümölcs, hanem a bokorról, fáról nekünk kell leszedni és ez bizony munka. Idén a barackkal és a szőlővel el is kezdjük.

alma.jpg 

Faültetés

Egy másik kedvenc tervem, ami nem szorosan kapcsolódik a Plastic Free July mozgalomhoz, a természet megóvásához és szeretetéhez viszont annál inkább. Nagyon, de nagyon szeretnék egy fát ültetni a gyerekkel közösen, lehetőleg minél tovább élőt, amelyiken évente figyelhetjük, hogy mennyit fejlődött.

 

+1: Lépcső a lift helyett, a gyerekkel is

Ez sem szigorúan #plasticfree, de jó szokás, és simán beilleszthető a hétköznapokba. Nyilván öt táskával és az extrafáradt gyerekkel a nyakamban néha igénybe veszem a liftet, de törekszünk arra, hogy a három emeletet minél többször gyalog tegyük meg és ez legyen a természetes.

 

Hát ennyi, remélem, decemberben visszatekintve kipipálhatom az összes pontot és beépíthetem az új szokásokat az életünkbe. Januárban folytatom…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr7914985250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása