Szuperizgalmas őszi sminktrendek

A nyári szikrázó napsütés után ahogy beköszönt a hidegebb idő, szinte könyörög az arcunk, hogy a testünk mellett őt is "öltöztessük fel" reggelente. Egy pár perces sminktől máris jobb kedvvel indul a napunk, ráadásul ma már a diszkrét smink az ápolt megjelenés alapvető része.

Akár három percet, akár fél órát szánunk reggelenként a make upra, mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy milyen sminkdivat várható idén, maradnak-e a szuperszínes rúzsok és az állandó kontúrozás, vagy pedig picit felfrissülhetünk és tényleg lesz-e végre valami izgalmas újdonság (spoiler: igen!)

A legfrissebb várható trendekről Sárkány Mártit, a Douglas vezető sminkmesterét faggattam ki.

 

-Mondhatjuk-e egyáltalán, hogy a sminkelésben is vannak  divattrendek? Észrevehető például, hogy mondjuk egyik évben hangsúlyos a szem, másik évben a száj stb?

-Igen, abszolút. A világhírű márkák ugyanúgy évente kétszer bemutatják az aktuális sminkkollekciójukat, ahogy a ruhákkal is teszik.

Idén azt vettük észre az őszi-téli kollekcióbemutatókon, hogy megint kezd a szem hangsúlyos lenni. Eddig évekig a száj volt nagyon hangsúlyos, matt rúzsokkal hangsúlyoztuk a pirosas, bordós, burgundis bogyószíneket,  (amiket egyébként imádnak a vásárlók),  de most pl a legérdekesebb a Chanel új kollekciója, amely a fekete-fehérre épül, és az eddig matt árnyalatok helyett az abszolút fényesre. Először itt látunk teljesen ezüst színű szájfényt, és ajánlanak egy szintén ezüst csillogó, géles textúrájú arcra-szemre és testre is való zselét is. Ebben szerintem a Chanel egyedülálló, mert a többi márkánál biztos, hogy nem ilyen színek lesznek.

Viszont az elmondható, hogy a partiszezonban  egyre népszerűbbek a csillámok, csillogó zselék, akár csillámtetkók is, azt hiszem, idén tetőtől talpig csillogni fogunk.

kep1_31.jpg

-Mi történik majd a szemöldökünkkel? Marad a nagyon vastag, hangsúlyos szemöldök?

-Sajnos igen. Bár pont a szemöldököt nem a divattrendek szerint, hanem az arcunkhoz illően kellene formázni és sminkelni, mivel ez a legfontosabb az egész arcunkon, mégis szinte mindenki követi most ezt a vastag szemöldök trendet. Sokan nem tudják, de például még a fekete hajú nőknek is inkább sötétbarna szemöldökceruzát kellene használniuk a fekete helyett, az is ugyanolyan hangsúlyt ad, még akár az ázsiai nőknek is inkább sötétbarnát szoktunk javasolni. A szemöldök adja meg az arc karakterét, szóval mindenképpen kiemelten oda kell rá figyelni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi áll jól, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, meg fogja hálálni a sminkünk!

Fekete szemceruza viszont mindig és mindenkinek jöhet, gyönyörűen érvényesül vele a smink, még akkor is, ha színes szemhéjpúder kerül rá utána.

-A highlighter őrület is marad? Továbbra is bronzosítunk, kontúrozunk, highlighterezünk ezerrel?

-Abszolút marad. Pirosítunk is persze, de nyilván a pirosítót máshova tesszük. Ma már az arccsontunk alá bronzosító kerül, a pirosítót pedig az orcarészbe (a szemek alá) leheletvékonyan beledolgozzuk. Így üdeséget fog adni az arcunknak.

-Mennyire lehetséges még újítani a színek tekintetében? Melyek lesznek most az abszolút divatos őszi színek?

-Igazából a színek divatja a sminkben általában eléggé körforgás jellegű, de idén ebben is kivétel következik. Az ezüst és fekete-fehér mellett ahogy a ruhákban is, az okkersárga és főleg a sárga, meg az arany nagyon fog menni idén.

Például  most láthattuk Jennifer Lopez egyik nagyon menő vörös szőnyeges lookját, egy  gyönyörű Armani ruhát viselt és full sárga sminkje volt, ráadásul szinte teljesen szőke lett a haja. Tehát idén várhatóan még a hajban is szőke lesz a divat, „ősziesítve”, a falevelek színéhez igazítva.

kep2_29.jpg

-Tehát jön vissza a „színre színt” trend, azaz élénk ruhákhoz akár élénk smink is jöhet, ha jól párosítjuk?

-Abszolút. A száj hangsúlyozása annyiban marad, hogy a matt és a tartós rúzsokat nagyon keresik a vásárlók. Vannak olyan termékek is, amelyeket a matt rúzsra rátéve fényes véghatást kapunk, de alatta tartós marad a matt rúzs. A szájfények évek óta eltűnőben vannak, nem is keresi őket senki igazából. Egyedül a Chanelnek van 1 db, ez az ezüst fehér, azt ajánlja, de a többi márkának nincs.

Most úgy látszik, hogy borzasztóan  erős lesz ez a sárga, és az arany csillogás. Egyébként a márkák egész ősz folyamán folyamatosan jönnek ki az őszi-téli lookokkal, akár november végéig, és a tréningezés is folyamatos, de a trendek már most nagyon erősen láthatók.

kep3_22.jpg

-Mi az a trend, amit átmentünk a tavalyiból, azaz idén sem mondunk le róla?

-Szerintem nem okozok meglepetést: a piros száj. Mostanában már szinte mindenki piros rúzst használ, még olyanok is felteszik, akik a rúzson kívül mindössze  csak alapozót és szemspirált használnak. Idén egyébként a rúzs és a köröm színe nyugodtan megegyezhet, ez most nagyon divatosnak számít.

-Mi a véleményed a sminktetoválásról  és a tartós szempillákról?

-Részemről maximum a szálas szemöldöktetoválást javaslom, ez szépen tud mutatni. Akinek nincs szemöldöke, annak nagyon kéne, hogy megadja vele az arc karakterét. Szájtetoválást soha! Én még nem láttam szépen sikerült szájtetoválást, akár kontúrról, akár satírról lenne szó.

A tartós szempillák, akár 3d, akár 4d, vagy igazából mindegyik, szerintem alkalomra való. Nagyon látványos tud lenni és gyönyörű lesz tőle a sminkünk, de hétköznapi használatra nagyon káros. Rengetegen, sőt egyre többen (!) jönnek úgy hozzánk, hogy segítsünk,  levetették a tartós pillát, mert kihullott az eredeti pillájuk tőle. Ez sosem fog ugyanúgy visszanőni.

- Mi a véleményed a nagyon extra tartós rúzsokról és az ajaktintákról?

-Ezek a szupertartós rúzsok valóban 8-12 órán át simán kitartanak. Minden árkategóriában találunk tényleg tartós rúzsokat, de tudni kell őket használni! Mivel sajnos valóban szárítanak, ezért például akinek sokszor száraz a szája, vagy alapból nagyon száraz a bőre-szája, annak én nem ajánlom. Max alkalomra, de akkor is úgy, hogy előtte alapos ajakradír, éjszakára tegyen a szájára egy szájápolót és utána reggel azt távolítsa el, mielőtt a rúzst felteszi. Le kell alapozni az ajkakat és úgy feltenni a matt rúzst, ezek még pluszban szárítanak…  Ha valaki sokszor használ szájápolót és nem távolítja el teljesen a rúzsozás előtt, akkor a szupertartós rúzs is le fog csúszni. Az ilyen matt rúzsok alá sosem szabad szájápolót tenni. Igen, ezek a rúzsok sanos nagyon szárítanak, de egy-egy alkalomra nagyon szépen tudnak mutatni. Hétköznapra pedig akinek nem szárad a szája, használja nyugodtan, akár egész nap.

A legtartósabbak az ún. tattoo rúzsok, ezek ahogy elpárolog belőlük a vivőanyag, beszínezik az ajkakat, tényleg annyira megfogják, mint a tinta. Csak olajos lemosóval lehet őket leszedni. Tényleg olyanok, mint egy tinta, vagy tattoo.

Egyébként ha rúzst próbálunk ki, akkor a tenyér külső szélén, vagy ujjbegyen kell kipróbálni, nem a hüvelykujjunk alatt, ahol szoktunk, mert a szín és a textúra ott a lágy részen olyan csak , mint a szájunkon. Egy pici pöttyel pedig egyik szín sem látható, oda kell húzni rendesen, hogy lássunk is valamit.

-Átlátszó szájkontúr?

-Na ez a szilikontartalmú kis csoda valóban nagyon jó dolog szerintem. A szájunk köré rajzoljuk, egy miliméterrel. Most még nem nagyon ismerik az emberek, pedig szuper kis találmány. Szintén minden árkategóriában kapható belőle és mindegyik jó. A Diornak is van, de mondjuk az Avonnak és az Isadorának is, sőt a Douglas saját márkájának is. Azok számára, akiknek picit ráncosabb típusú a szájkörnyékük, azoknak extrán jó. A pici kis vonalakat is eltakarja, tényleg a „helyén tartja” a rúzst. Aki pedig dohányzik, esetleg idősebb, vagy főleg (!!) szoláriumozik, azoknak különösen ajánlom.

kep4_24.jpg

-A sminkeléshez használt színeket hogyan válasszuk ki? Trendek szerint, vagy a ruhánkhoz passzoljon, esetleg a kedvenc színeinket használjuk?

-Szemszín, vagy bőrszín alapján, de még fontosabb az egyéniség. A szemünk színe szerint könnyű színt választani: Zöld szemhez biztosan lila-rózsaszín-mályva-padlizsán színeket ajánlok, fekete ceruzával eldolgozva. Kék szemhez a rozsda-barnás árnyalatok a legszebbek, vagy a szürke-fekete páros. Sötétbarna szemhez pedig szépek a kék árnyalatai (bár nem szeretem a kék szemhéjpúdert), fekete szemhez fekete ceruzával például egy királykék szemhéjpúder gyönyörű tud lenni. Alap, hogy mindig kell használni szemceruzát, mert a zsíros textúráján megtapad a szemhéjpúder és sokkal formásabb, szebben hangsúlyozott szemet lehet készíteni.

Egyébként ma már egyértelműen nagyon igényesek a nők a sminkjükre, az ápolt megjelenés elengedhetetlen része lett a diszkrét smink. Most már nagyon keresik a szemhéjpúdereket, ceruzákat és a megfelelő ecsetkészletet is mindig megveszik hozzá.

kep5_21.jpg 

-Hány éves kortól javaslod a fiataloknak, hogy rendszeresen sminkeljék magukat?

-Hú ez nagyon érdekes kérdés. Már 14 éves kislányokkal is jönnek hozzám, általában az anyukák. Rengeteg olyan kislány érkezik, akik az Instán és youtube-on látott tutorialok alapján szinte „eszik” a highlightert és a kontúrpalettát, életben kb csíkos az arcuk. Nagyon nehéz tanácsot adni nekik, kicsit finomítani a sminken, nekik általában azt javaslom, hogy menjenek el élőben egy sminktanfolyamra, és az ott tanultakat alkalmazzák inkább. Nagyon fontos, hogy a bőrüket nehogy elrontsák!! Tinikorban szinte senki nem mossa le esténként a sminkjét, igazából ez a legrosszabb, amit tehetnek! Még a szemspirált sem szedik le, ez pedig nagyon fontos lenne, hogy megértsék, hogy a bőrnek kell a tisztítás. Az elrontott bőrt meg helyrehozni horror. A középiskolában jó lenne az ilyen tudást is átadni nekik. Most már ez trendi, hogy valami make up van akár a tiniken is, meg kéne tanítani, hogy hogyan induljanak el.

Egyébként a Douglasnak országszerte az összes boltban van ilyen szolgáltatása: havonta 1 napon át tartunk „sminkiskolát”, olyan kétórás tanfolyamot, amikor sminkes segítségével mindenkinek személyre szabottan kiválasztjuk a bőrtípusnak, bőrszínnek stb megfelelő termékeket és megtanítjuk a helyes használatot. Sokan barátnővel jönnek, úgy sokkal jobb buli, és persze olcsóbb is egy főre, sőt akár hárman, négyen is lehet jönni, az egész oktatás 5 000 Ft, ami ráadásul teljesen levásárolható. Szóval igazából mindenki könnyen megtanulhat sminkelni.

-Mi legyen az az első 5 sminktermék, amit a nesszeszerünkbe veszünk?

-Szemspirál mindenképp, egy jó minőségű alapozó, vagy BB vagy CC krém, egy pirosító és a szájra egy pici valami, ami ad egy kis színt. Ha valaki ennél többet szeretne, akkor jöhet egy szemöldökszínező és egy szemceruza, amit kicsit elsatíroz, hogy adjon egy kis árnyékot. Első körben szerintem ennyi elég. Javaslom mindenkinek, hogy bátran gyakoroljon, hiszen egészen kevés rásegítéssel is nagyon szépen kiemelhetjük az előnyös vonásainkat, ápolt és igényes hatású sminket készíthetünk.

Jó inspirálódást, gyakorlást, festegetést mindenkinek! Őszi-téli inspirációs lookokért pedig katt a galériára!


 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr9315200406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása