Ismét kezd divatba jönni csodaszép elfelejtett hungarikumunk

Igazi hungarikum szokatlanul napsütéses októberünk ékköve: ismét kezd divatba jönni a sok színben játszó, áttetsző, különleges opál. Neve szanszkrit eredetû, az upala szó ugyanis drágakövet jelent ezen az õsi nyelven.

Igazi „felfedezői” az ókori rómaiak voltak: ők látták meg elsőként az üzleti lehetőséget is az opálban.  A gazdag rómaiak különösen izgatónak tartották a kő fény hatására történő számtalan színváltoztatását, ezért az ókorban az opál értékesebb volt, mint a gyöngy, vagy a gyémánt.

kep7_11.jpg

Az évszázadok során Indiában, Mexikóban, Dél-Amerikában, Közép-Afrikában is bányásztak opált, sőt az 1800-as évek második feléig Magyarország az opál kitermelésének élvonalában állt. Miskolc környékén és az észak-magyarországi régióban állítólag még mindig vannak kiaknázatlan opálmezők, (ezért ha valaki szeretne próbálkozni, indulhat is ásóval felszerelkezve az opálvadászatra).

Sajnos a XX. század elejére kimerültek a magyar opálbányák készletei, ekkor az emberek, akik továbbra is opállázban égtek, elindultak az ismeretlen felé, ahol hódolhatnak szenvedélyüknek. Ez főleg Ausztráliát jelentette, ahol az amerikai aranylázhoz hasonlóan igazi opálláz vette kezdetét, az 1970-es és 80-as években sok magyar vágott neki a hosszú útnak, akár egyedül, akár a családjával a jobb jövő és a szabad élet reményében.

 kep2_31.jpg

Az opál az októberben születettek köve, az asztrológiában a  reményt és tisztaságot jelképezi. Egyszerűséget, szelídséget és szerénységet sugároz, erősíti a betegségekkel szembeni ellenállást.

Segítségével békét köthetünk azokkal, akikkel valamiért haragban vagyunk. A néphit szerint a szivárvány színeiben ragyogó opál jelentős mértékben fokozza az erotikus vonzerőt is.

Az opál kő és ékszer elűzi a depressziót, segít leküzdeni a sötétségtől való félelmeinket. Hűséget hoz párkapcsolatba és távol tartja a féltékenységet.

kep4_26.jpg

 Az opál a legmegfelelőbb a Mérleg jegy szülötte számára: segít abban, hogy megszabaduljon a negatív érzelmektől, a haragtól és az aggodalmaskodó hajlamtól. Aki opált visel, gyakran előre megsejti szerelme sorsát, és a babona szerint az opál megvéd a gonosz pillantásoktól, a szemveréstől:), sőt állítólag a tűzopál viselete az igazi megoldás a házasélet unalmára is:)

kep3_24.jpg

Amennyire elfelejtette a divatvilág ezt a gyönyörű drágakövet az elmúlt 10-20 évben, egy-két éve annyira berobbant ismét a retrólázzal a couture-be és az utcai divatba is. Nemcsak a Bloomberg nevezte az elmúlt évek  legnagyobb visszatérőjének, de szerencsére az ékszerszakma is újra felfedezte.

kep5_23.jpg

Nem csoda, hiszen ez a különleges kő éppen annyira imádja a geometrikus formákat, amennyire jól mutat a rétegezős boho divattal, vagy éppen a szuperelegáns, gyémántokkal díszített luxusékszerek világában.

kep6_17.jpg

kep8_8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr2515268444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása