Napszemüveged a személyi edződ, a divatgurud és a szemorvosod is

Bár idén nyáron esernyőkről írni legalább annyira hasznos lehetne, mint napszemüvegekről, reméljük, augusztusban már elkényeztet minket az időjárás és lesz egy kis igazi nyár is végre.

A megfelelő fényvédelemre odafigyelni a nyári forróságban alapvető, és igazán szerencsénk van, hogy az óriási választéknak köszönhetően szuperhasznos kiegészítőnk egyben önkifejezési eszköz is lehet.   

Néhányan cipő-, mások táska-, vagy éppen ékszermániások, sokan pedig a napszemüvegeket gyűjtik. Egy menő szemüveg mindig segít, ha nem volt időnk eleget aludni, vagy éppen hajat stylingolni, ha kell, kiemeli, vagy éppen teljesen megváltoztatja a megjelenésünket. A ruhákkal ellentétben nem lehet kihízni, vagy elszakítani.

 kep3_39.jpg

A legújabbak kiválasztásában és bemutatásában Makó Szabolcs, a legmenőbb világmárkákat kínáló Luxottica régiós marketing specialistája segített nekem:

-Három szóval jellemezve mit várhatunk az idei nyári napszemüveg-divattól?

-2020 nyarán leginkább a klasszikusok nagy visszatéréséről beszélhetünk.

Három szóval: klasszikusok, ikonok, örökzöldek. Természetesen új köntösben, odafigyelve az apró részletekre. Az ikonikus napszemüvegek megújultak, felfrissültek, de a teljes nyári kollekcióra az jellemző, hogy a hagyományosabb formák kerültek az élmezőnybe, viszont újabb, nyáriasabb színekkel és részletekkel.

-Napszemüveg vásárlásakor mi az, amire különösen oda kell figyelnünk?

-Mivel a napszemüveg elsődleges célja mégiscsak a szemünk védelme, ezért alapvető a megfelelő UV-védelem. A jó UV szűrő 100%-os védelmet garantál. (nem is érdemes mással kísérletezni, UV skálákat nézegetni, egy szemüveg lencséje vagy szűri az UV sugarakat, vagy nem). Érdemes rákérdeznünk a kékfény-szűrőre is. Mivel egyre többet használjuk a mobil eszközeinket akár séta közben is, a kékfény-szűrő segítségével szemünk nem lesz akkora terhelésnek kitéve.

-Ha csak 1 db napszemüveg vásárlásába tudunk beruházni, akkor milyet érdemes választani? Maradjunk a jó öreg "kis feketénél", esetleg legyen ezüst, vagy arany, ami mindenhez megy?

-Ha egy darab szemüvegre van csak lehetőségünk, érdemes az ikonikus „örökzöldek” közül választanunk. A klasszik Aviator vagy mondjuk a Wayfarer időtlen idők óta velünk vannak (az Aviator konkrétan 83 éve) és sosem sem mentek ki a divatból. Színek tekintetében érdemes a neutrálisabbakat választani, de mindenképpen gondoljuk át a ruhatárunkat is: ha kéket és feketét hordunk, nyilván érdemes hasonló napszemüveget választani, míg ha mondjuk a földszíneket preferáljuk, akkor egy barna lesz a jó választás. Az ezüst vagy arany megint csak hasonló kérdés, ha hidegebb a bőrtónusunk, az ezüst fog jobban állni, ha melegebb, akkor pedig az arany. Nincs tehát egzakt válasz a kérdésre, arra kell figyelnünk, hogy jól lássunk, jól nézzünk ki és jól is érezzük magunkat a szemüvegben.

-Ősszel és télen is egyre inkább viselünk napszemüveget. Idén ősszel-télen milyen trendek várhatók?

-Az őszi-téli kollekció szokás szerint mindig visszafogottabb volt, mint a nyári. Idén viszont biztos, hogy bepótoljuk, ami tavasszal „kimaradt”, így sokkal bátrabb modellekkel találkozhatunk majd a polcokon, mint az eddig megszokott őszies portfóliónál. A hagyományostól igencsak eltérő, az unalmas keretek teljes ellenkezői várhatóak majd, minden nagy márka tartogat különböző meglepetéseket.

kep5_34.jpg

-Férfi napszemüvegek terén mi lesz a divat nyáron, illetve az őszi-téli szezonban? A férfi napszemüvegdivatban is változnak a trendek szezononként, vagy esetleg jóval ritkábban?

-Abszolút szezonális a kollekció, akárcsak a női napszemüvegek esetében. A formák és a színek tekintetében is folyamatosan vannak újdonságok, most például az eddigiekhez képest sokkal több a szögletesebb, maszkulinabb szemüveg a hagyományos, sportosabb modellekhez képest. A férfiak hajlamosak úgy gondolni a napszemüvegekre, mint sporteszközökre, ezért gyakran a mindennapi életben is sportmodelleket hordanak. Ezt próbáljuk mi ellensúlyozni azzal, hogy a férfiak is megtalálhatják a portfólióban a legszélesebb választékot, legyen szó minimalista, nagyon elegáns modellekről, a nagyon divatos, bátor kiegészítőkről vagy a tényleges sportszemüvegekről.

kep6_26.jpg

Egyre népszerűbbek az újítások a szemüvegekben is. A Versace például bemutatott egy mágnessel cserélhető lencséjű, több színből variálható modellt. Ez a „személyre szabottság” lesz jellemző a szemüvegeknél is, lassan „összerakhatjuk a saját modellünket”?

Valóban egyre fontosabb a testreszabhatóság, fontos, hogy minél inkább alkalmazkodjon a szemüveg a viselőjéhez. Így a lehető legegyszerűbben tudunk alkalmazkodni akár a változó fényviszonyokhoz, vagy hogy a ruhatárunk különböző darabjaihoz könnyebben, játékosabban, magabiztosabban tudjuk a szemüveget párosítani.

kep1_50.jpg

Az „egyediesítés” mellett pedig megjelent az innováció. Például az  Oakley Radar Pace modellje jóval több egy egyszerű napszemüvegnél. A telefonunkhoz csatlakoztatható, egyfajta „sport coachként” funkcionáló modell az aktuális teljesítmény alapján akár edzés közben is képes módosítani az edzéstervet.

kep2_47.jpg

A sportmodellek után innováció terén jelenleg egyébként leginkább a lencsékre fókuszálunk, az egyik legnagyobb újdonság például a Ray-Ban szemüvegek fényre tükröződő lencséje. A fényre sötétedő lencsék technológiájához nagyon hasonló újításról van szó, sötétebb helyett fényre tükröződővel, amelynek során az átlátszó felület tükrössé válik.

Megköszönve Szabolcsnak az interjút, elmerültem a választékban és hazatelefonáltam a családomnak, hogy beköltöznék pár hétre a napszemüveg-mennyországba...

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kövessétek a példámat, szánjatok rá elég időt és a sokszor felesleges impulzusvásárlások helyett válasszatok befektetésnek egy igazán menő napszemüveget!

Szívesen:)

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr4416097388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása