Breton csíkok a tavaszi divatban

Már tavaly kezdtek ellepni mindent, de idén, különösen így kora tavasszal már szinte nincs hova menekülni előlük: mindenhol, de tényleg mindenhol szembejönnek velünk a breton csíkok.

Egyszerűen imádjuk őket, abszolút alapdarabjai lettek a ruhatárunknak. Lezserek, csinosak, kényelmesek és alakformálóak. Magukban hordozzák a szabadság és a kalandok üzenetét, karakteresek, öltöztetnek, és rengetegféleképpen kombinálhatóak. 

 

kep2_78.jpg

A pesti utcák fashionistái éppúgy, mint a közösségi média divatguru influencerei mind ugyanazért az „egyenruháért” vannak oda: fekete-fehér csíkos pulcsi, fekete, vagy fehér nadrággal, esetleg farmerral, és bézs, vagy fehér ballonkabáttal.

kep6_49.jpg

Pedig a csíkos minta rengeteg lehetőséget hordoz magában, csak egy picit merni kéne szabadabban és kreatívabban gondolkodni... Ettől még lehetünk trendik és egy picikét egyedibbek is, mint a már ezerszer látott farmer-csíkos pulcsi-fehér sneakers-ballon mindennapos csodás kombója.

kep5_58.jpgkep8_36.jpg

És hogy mik is azok a breton csíkok?

Nos, eredetileg a XIX. század közepén kezdték őket viselni a bretagne-i és normandiai halászok, éspedig munka közben, majd a francia haditengerészet uniformisán is megjelentek a csíkok, korábbi hacok győzelmeinek szimbolikáját hordozva.

Az pedig már (divat)történelem, amikor 1917-ben egy bizonyos Gabrielle Chanel felhasználta első ruhakollekciójában a matrózcsíkokat a híres dzsörzéanyaggal, ezzel egy világméretű és szó szerint századokon átívelő divatőrületet teremtve.

Picasso, Bardot, Audrey Hepburn, vagy éppen Marlon Brando ugyanúgy odavolt a breton csíkokért, mint később a 60-as években Yves Saint Laurent, aki szintén szentelt egy kollekciót kedvenc csíkjainak. Akinek pedig Chanelhez hasonlóan egybeforrt a neve a csíkos mintával, ő nem más, mint Jean Paul Gautier, aki nem csak kifutón, hanem parfümösüvegen, és később a lakberendezésben is megjelentete a csíkokat, sőt, 2020-as visszavonulásáig ő maga és egész csapata is minden egyes alkalommal breton csíkokat viselt a divatbemutatókon.

Idén pedig kb senkik vagyunk, ha nem villantunk rendszeres időközönként valami jó kis breton csíkos kombót, szóval jöjjenek az inspirációk:

Az ikonikus „csíkospulcsi”

Fekete alapon fehér, vagy fehér alapon fekete csíkos, bő, kötött pulcsi, bármivel. Igazából ennyi. Az olyan napokra való, amikor nincs kedvünk sokat gondolkodni az outfiten. Tökéletes a hétvégi lazuláshoz, a minta „szigorúsága” miatt viszont akár irodai szettnek is elmegy.

kep4_62.jpgkep3_67.jpg 

Különleges szabás

Szerencsére a csíkospulcsit is lehet fantáziadúsan és egyedien viselni. Csúcsminimál stlus, egy-két különleges kivágással, esetleg gombokkal és voilá, különleges, mégis trendi a szettünk.

kep11_19.jpg

Fehérrel

Mivel fehér és fekete csíkokról beszélünk, a fekete és fehér pedig elvileg nem is színek, így a variációk száma kb végtelen. Egy egész galériát megtöltenek csak az alap outfitek, nézzétek csak!

 

Feketével

Kb a fehér inverze, de azért kapjon egy galériát, mivel a feketét rengetegen imádják, talán adhatnak a csíkocskák egy kis új inspirációt.

 

Kiskendővel

A legfranciább kiegészítő a legfranciább mintával. Ide nem is kell több magyarázat.

kep7_38.jpg

Camel barnával

Meglepően kellemes kombináció, bár idén télen már kezd fáradni a szemünk a rengeteg barnától és bézstől, de hát nem kell mindig "dobozon kívül" gondolkodni, néha a legmegbízhatóbb kombók működnek a legjobban és pont.

kep9_27.jpgkep10_21.jpg

Csíkos ruha

Végre egy kis újdonság. A szerkesztők és influencerek kezdenek rájönni, hogy nem csak pulcsin működnek a breton csíkok, hanem továbbvihető a trend a tavaszba a kisruhákkal. Legnépszerűbb a fehér alapon vékonycsíkos változat, ebből kiindulva pedig rengetegféle saját kedvencet álmodhatunk magunknak.

kep12_16.jpg

 

Csíkok, színekkel

Főleg pirossal. Bár a csíkok szinte minden szín társaságát szeretik és elvileg bármelyik színnel tetszőlegesen kombinálhatók, valamiért a szemnek mégis pirossal a legkellemesebb.

kep1_83.jpg

 

Csíkos Hollywood

Ikonjaink is nyilván legalább annyira szeretik a csíkos mintát, mint a farmert, hiszen kényelmes, nem feltűnő, mégis összeszedett és sikkes hatást kelt. Egy hosszú (magán)repülőút után is frissnek mutat és valahogy a szerénységet és lazaságot közvetíti, a minta egyszerűsége miatt.

kep13_9.jpg

 

Kedves breton csíkok, gyertek nyugodtan a tavaszi gardróbomba, ígérem, hogy nem csak a bézs ballont és fehér farmert veszem majd fel hozzátok...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr4918070328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása