Nagyra nőtt gyerekek és kis felnőttek

Tavaly a világsajtó egyik vezető híre volt, hogy az ikonikus Disney-mesefigura, Mickey egér 90 éves lett –az örömhírt az egész világon kiállításokkal, partikkal ünnepelték. A világ legnagyobb divattervezői tisztelegtek extra kollekciókkal Mr. Mickey előtt, és mivel Coco Chanel óta tudjuk, hogy „nem divat, ami nem terjed el”, az új őrület a street style-ban is hipersebességgel megjelent.

A  Moschino H&M-mel közös Mickey egeres méregdrága kapszulakollekcióját percek alatt elkapkodták, a couture tervezőktől a sarki kis butikokig azóta is kb mindenhol találunk legalább egy Mickeys (felnőtt) ruhadarabot.

kep9_1.jpg

Dögösen felöltözött, miniszoknyás-tűsarkús lányok fél kiló sminkben és Mickey-egeres bomberdzsekiben, komoly üzletasszonyok a blézer alatt Mickeys pólóban –néhány éve még el se tudtunk képzelni ilyesmit, most meg szinte elég csak kimenni a pesti utcára.

 kep1_9.jpg

 Ezzel párhuzamosan, ahogy a felnőtt ruhák „elgyerekesednek”, terjed el a gyerekeink minimálba öltöztetése.  Full fekete, esetleg szürke szettek  a pár hónapos-egyéves babákra,  ing-nyakkendő (!)-szövetnadrág, a még éppen csak totyogókra. Bőrdzsekik, öltönyök a picikékre, huhhh és még tudnám fokozni!

kep2_10.jpg

Minimálék általában (túl) elegánsak is, arra is kínosan figyelnek, hogy a baba- és gyerekruhák lehetőleg minél kényelmetlenebbek legyenek, nehogy véletlenül mozogni lehessen bennük! Semmi kúszás-mászás, rohangálás! Minek is az egy kisgyereknek?

 kep4_8.jpg

De látom a másik végletet is, amikor a túlcsicsázott, agyon flitterezett, tüllszoknyás-koronás (!) kislányok még alig tudnak járni, de a hajukra már vigyázni kell (szigorúan kibontva-begöndörítve, nehogy egy szál is elmozduljon), és azt ugye mondanom sem kell, hogy mozogni persze ők sem tudnak a ruhakölteményekben?

Amellett, hogy nem kell ragozni, mennyire egészségtelen ez a csupa jószándékból elkövetett merénylet a gyerekkor (és a jóízlés) ellen, van egy másik káros következménye is.

Emlékszem, kislánykoromban mennyire vágyakoztam életem első pörgős szoknyájára és emlékszem az eszeveszett boldogságra is, amikor végre megkaptam. Vagy amikor végre-valahára lakkcipőt viselhettem. A mai gyerekeknek ebből a várakozásból és boldogságból sem jut, már babakorukban belefojtjuk őket a tüllbe-flitterbe.

kep7_2.jpg

Miért, miért, miért cseréljük fel a szerepeket? Miért nem hagyjuk meg legalább a gyerekeinknek azt a keveset a gyerekkorukból, amikor még önfeledtek és gondtalanok lehetnek?

kep5_8.jpg

 Mi, felnőttek szabadon dönthetünk, hogy a (szerintem full röhejes) Mickey-egeres vonalat választjuk, vagy inkább „normálisan” öltözködünk, de a gyerekeinknek tűrniük kell a kényelmetlen, vagy éppen unalmas, ízléstelen, esetleg egyenesen balesetveszélyes ruhákat, hegyes orrú, lakk(!) cipőket, hosszú hajat, ami rongálja a szemüket, stb.

Bánjunk felelősen a lehetőségeinkkel!

Szerencsére rengeteg aranyos, kényelmes, jó minőségű és megfizethető gyerekruha közül választhatunk, még sosem volt ennyire könnyű dolgunk, ha divatosan akartuk öltöztetni a gyerekeinket.

kep8_1.jpg

Mi lenne, ha Mickey egeret (és a gyerekkort) szépen visszaadnánk a gyerekeknek, mi pedig felnőnénk végre és beérnénk a "csak simán" kreatív, esetleg csinos street style öltözködéssel?

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr4014659941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.03.03. 20:43:56

Én egyszer szóltam rá egy anyára. Még pelusos kislány, egy réteg gumi. Nadrág, még egy réteg gumi derékon. És jaj, de jól néz ki, gumis derekú farmer szoknyácska, mint harmadik gumiréteg. Megkérdeztem az anyát, hogy hogyan érezné magát, így beöltözve.

Sleisz Anna 2019.03.03. 21:00:15

Szerintem fel lehet venni felnőttként is, csak tudni kell, mikor viselhető. Én egy sima lezser szetthez simán felveszem, de elegánsba már elképzelni sem tudnám. A gyerekek felnőttnek öltöztetésével egyetértek, bár nem akaszt ki, ha valaki mégis így tesz.
Tetszett a cikked :)

élhetetlen 2019.03.04. 11:37:26

@MomLovesDiamonds: Semmit, levette a farmerszoknyát, de gondolom, csak addig, amig nálam voltak.
süti beállítások módosítása