A jó öreg elegancia és a régi pénz divatja

Ha idén ősszel csak egyetlen divatirányzatra figyelünk fel, nagyon valószínű, hogy az ún old money stílus lesz az.

„Az elegancia mindig suttog, sosem kiabál” –tartja a mondás.

Ehhez képest mondjuk idén ősszel az összes divatmagazinban, editor ajánlásban, social mediában, fast fashion boltok állványain stb mindenhonnan az ún. „old money stílus” tolakodik elénk az összes többi trend előtt… De hát végülis léteznek rosszabb dolgok is annál, mint ha az igényes(nek tűnő) öltözködés felé terelik vissza az embert. 

Maga a stílus egyébként a visszafogottság szimbóluma, hiszen „névadói”, az arisztokraták, vagy generációk óta nagy családi vagyonnal rendelkezők a legritkább esetben mutogatják kifelé az öltözködésükkel kiváltságos helyzetüket.

kep3_71.jpg

Egyszerűnek tűnő, ám méregdrága ruhák és kiegészítők, ehhez társuló visszafogott, kifinomult viselkedés, zárt, csak egymással kommunikáló társaság és „csak a legjobb elég jó” ízlés a boroktól az autókig mindenben. Ugyanígy az irodalmi műveltség és a művészetben való jártasság is a szubkultúra része.

Tilos a feltűnő helyen mutatott márkajelzés, kötelező viszont a minőségi anyagok, klasszikus fazonok és visszafogott színek használata. Az ordító logók helyett a ruhák minősége és a tűpontos szabás „suttogja” diszkréten az eleganciát.

kep9_30.jpg

Versace helyett Hermés és Chanel, a Gucci, vagy Louis Vuitton feltűnősködése helyett a Cartier elaganciája… az old money igazi „nagykövete” pedig vitathatatlanul Ralph Lauren.

Az egyszerűség szépsége jellemzi ezt a stílust. Szigorúan tilos minden túlzás, a divattrendek szolgai követése és a túlzott erőlködés. Ehelyett az old money egyszerűen finom és könnyedén elegáns.Persze az összepárosított ruhadarabok mellett a styling is meghatározó. Túlságos összeszedettség helyett hanyag elegancia, divattrendek helyett időtálló és minőségi darabok, natúr színek, monokróm szettek, ikonikus vállon megkötött pulcsik, loafer cipők és szemtelenül drága, ám viszonylag egyszerű kiegészítők jellemzik az old money stílust.  

kep11_21.jpg

 

Hoztam pár inspirációt, ha ti is szeretnétek a „csendes luxus” képviselőjeként igazán elegánsak lenni idén ősszel:

Ikonikus ingek és pólók

Csakis Ralph Laurentől (na jó, esetleg Carolina Herrera, vagy más, ultrakonzervatív, klasszikus elveket közvetítő tervező még szóba jöhet). Vasalt és keményített ing, főleg fehér és kék, esetleg szürke színben. A póló legyen slim fit, finomkötött, galléros, vagy szuperminimál stílusú.

kep13_11.jpgkep12_19.jpg

 

Blézerek

Tökéletes szabással. A stílus itt is kerüli a túlzásokat, derékban enyhén szűkített, középhosszú, semleges színű blézer a legjobb választás, ha „old moneysan” szeretnénk felöltözni.

Kicsit az iskolai egyenruhák inspirációjára építve (hiszen ezek funkciója is az összetartozás, közösségépítés erősítése volt) egyedül a blézerek esetében megengedett nagyobb emblémák, márkajelzések használata.

blezer1.jpgblezer2.jpg

 

Old money életstílus

Az old money imádja a sport ihletettségét. Lovaglás, vitorlázás, esetleg vadászat és vidéki életstílus –vagyis méregdrága, egyben egyszerű(nek tűnő) sportok, hosszú vakációk, utazások, semmiképpen sem irodában görnyedés, végeérhetetlen munkaórákkal és office viselettel.

Minden sporthoz szinte egyenruha-szerű viselet, kötelező stíluselemekkel, semleges színekben.

blezer3.jpgkep10_24.jpg

 

Kiegészítők

A fentiek szerint a kiegészítők esetében is a kényelem, top minőség, a feltűnés kerülése és az egyszerű vonalak jellemzik a stílust. Valaki egy kisebb város éves költségvetését viselheti magán egy-egy méregdrága órával és/vagy csizmával, esetleg mondjuk egy gyöngysorral és mi, egyszerű halandók, észre sem vesszük ezt, a jet set-hez tartozók viszont azonnal „kódolják” a hasonló megjelenést a kiegészítők alapján.

kep5_62.jpgkep6_53.jpgkep7_42.jpg

 

Nőies old money

Jackie Kennedy, esetleg Diana hercegnő, vagy éppen Kate Middleton a stílus igazi ikonjai, olyan wannabe jelöltek mellett, mint a Gossip Girl szereplői (akik csak szeretnének így kinézni), vagy mondjuk az Utódlás c sorozat szereplői, akik a biznisz stílussal keverik az old moneyt, így csak részben kihasználva annak lehetőségeit.

Érdekes, hogy például Lily Alridge Victoria-angyalka, vagy éppen Robin Wright a Kártyavár c sorozatból tökéletesen hozzák a stílust, bár első tippre egyiküket sem az elegancia megtestesítőjeként képzelnénk el.

noci1.jpg

Mindenesetre ha a nőies stílust kedveljük és old money módra akarunk megjelenni, akkor a top minőségű anyagválasztás és a szolidan elegáns szabás lesz az, ami elengedhetetlen, leginkább persze natúr színekben. Ehhez passzolóan egyszerű, laza frizura és natúr smink egészíti ki az outfitet.

kep8_40.jpg

 

Összefoglalva tehát, egy csipetnyi igényességgel, a mostani divatnál kicsivel több egyszerűséggel és visszafogott eleganciával simán hozhatjuk az old money stílust egy őszi hétköznapon is –hátha bevonzunk vele egy lottónyereményt, előléptetést, új és jobban fizető pozíció ajánlatát…

Gyere kedves old money, nagyon várlak az őszi gardróbomban!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momlovesdiamonds.blog.hu/api/trackback/id/tr2118227965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása